UPDATE. Premierul Marcel Ciolacu a avut, luni, consultări cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie asupra aspectelor legate de salarizarea din sistemul de învăţământ şi buna funcţionare a procesului educaţional, şeful Executivului afirmând că împreună au găsit soluţiile pentru eliminarea inechităţilor salariale din educaţie şi le vom pune în aplicare în cât mai scurt timp.
Întrebați dacă au ajuns la un acord cu pentru cu executivul pentru creșterea acestor venituri, Simion Hăncescu și Marius Nistor, șefii a două mari federații sindicale, au declarat că ”guvernul își face analizele, își face calculele.”
Potrivit Executivului, în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria au fost analizate şi agreate soluţiile legislative pentru eliminarea inechităţilor salariale în cazul personalului de conducere, îndrumare şi control, atât la categoria personalului didactic, cât şi a celui didactic auxiliar.
”Propunerile de modificare legislativă elaborate, la solicitarea premierului, de Ministerul Educaţiei în colaborare cu reprezentanţii partenerilor sociali din domeniu au fost agreate, urmând să fie promovate legislativ în cel mai scurt timp de către Guvern, afirmă Guvernul.
“Guvernul rămâne un partener onest al partenerilor sociali”
Împreună am găsit soluţiile pentru eliminarea inechităţilor salariale. Le vom pune în aplicare în cât mai scurt timp. Dialogul nostru rămâne deschis pentru a găsi cele mai bune soluţii în ceea ce priveşte salarizarea, raportate la situaţia economică şi la angajamentele asumate de Guvern”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a subliniat faptul că la nivelul Guvernului sunt stabilite măsuri clare pentru asigurarea finanţării necesare desfăşurării în bune condiţii a procesului de învăţământ, plăţii salariilor cadrelor didactice şi personalului auxiliar aşa cum au fost majorate prin OUG 57/2023, precum şi pentru plata burselor pentru elevi şi a decontării navetei.
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor din educaţie vor continua consultările atât în ceea ce priveşte aspectele legate de salarizarea din acest domeniu, precum şi pentru susţinerea proiectelor de investiţii derulate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, destinate îmbunătăţirii condiţiilor şi dotării unităţilor de învăţământ.
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, va avea luni, la ora 12.00, consultări cu reprezentanții sindicatelor din Educație. Aceștia s-au mai reunit și pe 16 octombrie pentru discuții despre majorările salariale promise de Guvernul PSD – PNL în luna mai, pentru ca profesorii să înceteze greva generală.
Creșterea de salarii ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, numai că este legată de noua Lege a salarizării care nu e gata nici acum.
Mai mult, există discuții că aceasta ar putea intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2025. Ligia Deca (PNL), ministrul Educației, a declarat recent că Guvernul caută soluții ca majorarea de salarii să se aplice, totuși, de la începutul anului viitor.
Ministrul Educației: „Voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate“
Ligia Deca a mai susținut că Guvernul caută soluții alternative ca salariile profesorilor să crească de la 1 ianuarie 2024, așa cum le-a fost promis. Asta deoarece noua Lege a salarizării, de care e legată această majorare, nu e gata.
Noua Lege a salarizării ar putea intra în vigoare abia din 1 ianuarie 2025
Mai mult, noua lege privind salarizarea în sistemul bugetar ar putea intra în vigoare abia din 1 ianuarie 2025, fiind acum la stadiul de negocieri.
„Practic, Legea salarizării e încă la nivelul de negociere între diferitele domenii, sectoare de activitate din domeniul bugetar. Nu sunt finalizate și nu avem un text, un proiect care să fie înaintat partenerilor sociali pentru a fi analizat în detaliu”, a declarat recent Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa, pentru B1 TV.
Totuși, și liderul de sindicat a precizat că personalul din Educație „s-ar putea să primească în decembrie creșterea promisă.”
CITEȘTE ȘI: