PSD a făcut un anunț important joi, 19 decembrie, prin vocea liderului său, Marcel Ciolacu. Președintele social-democraților a declarat că partidul său se retrage din negocierile pentru formarea unei noi coaliții de guvernare, pe fondul impasului politic actual.
Cu toate acestea, PSD își menține responsabilitatea față de țară și a promis că va vota în Parlament un guvern de dreapta, pentru a asigura stabilitatea până la următoarele alegeri prezidențiale.
Marcel Ciolacu: „Am înțeles votul românilor”
Marcel Ciolacu a subliniat că decizia PSD de a se retrage reflectă o înțelegere profundă a mesajului transmis de români la ultimele alegeri. Acesta a descris votul drept un „blam la adresa clasei politice” și a evidențiat necesitatea unei guvernări care să prioritizeze problemele reale ale cetățenilor. „România nu trebuie să fie aruncată în aer de orgolii și atitudini puerile”, a scris liderul PSD pe Facebook, criticând modul în care partenerii de coaliție au gestionat negocierile.
Ciolacu a acuzat partenerii de negocieri, fără a-i numi explicit, de lipsă de coerență și de incapacitatea de a depăși clișeele ideologice. „Nu poți să stabilești ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior și alta în fața presei”, a afirmat acesta, făcând aluzie la conflictele interne din coaliție.
PSD susține formarea unui guvern de dreapta
Deși se retrage de la masa negocierilor, PSD nu abandonează scena politică. Marcel Ciolacu a precizat că partidul său va vota în Parlament un guvern format din PNL, USR și UDMR, chiar dacă aceste partide nu dețin majoritatea parlamentară. Social-democrații consideră că un guvern minoritar este o soluție temporară mai bună decât instabilitatea politică, într-un moment în care România se confruntă cu multiple provocări economice și sociale.
Această decizie a fost prezentată ca un act de responsabilitate, liderul PSD subliniind că țara are nevoie urgentă de un executiv care să gestioneze problemele curente. Cu toate acestea, retragerea PSD complică semnificativ ecuația politică, în condițiile în care formațiunile rămase nu au suficiente voturi pentru a forma o majoritate solidă.
Ce înseamnă retragerea PSD de la masa negocierilor
Retragerea PSD pune o presiune enormă pe celelalte partide pro-europene, care trebuie să găsească rapid o soluție viabilă. PNL, USR și UDMR riscă să formeze un guvern fragil, dependent de sprijinul altor grupuri parlamentare, inclusiv al minorităților naționale. De asemenea, decizia social-democraților vine pe fondul unor tensiuni deja existente, exacerbate de ultimatumurile și poziționările liderilor politici.
Declarațiile recente ale Elenei Lasconi, președinta USR, care a cerut demisia președintelui Klaus Iohannis după finalul mandatului, au creat un val de reacții. Aceasta a criticat PSD, PNL și UDMR pentru lipsa de claritate în privința deficitului bugetar și a planurilor fiscale pentru 2025. Ciolacu a evitat să comenteze direct aceste declarații, dar a punctat că social-democrații au „suportat destul” lipsa de respect din partea partenerilor.
Decizia PSD de a se retrage din coaliție ar putea avea implicații serioase pentru scena politică din România. Formarea unui guvern minoritar ar putea amplifica instabilitatea și ar reduce capacitatea executivului de a implementa reforme importante. De asemenea, poziționarea social-democraților în afara coaliției le oferă oportunitatea de a critica eventualele eșecuri ale noii guvernări, pregătindu-se pentru o revenire puternică la următoarele alegeri.