UPDATE. Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că Guvernul va adopta un prim pachet de măsuri convenite cu fermierii și transportatorii. Am intrat în cea de-a noua zi a protestelor, care-i are în prim-plan pe transporatori și fermieri.
Primele măsuri pentru transportatori și fermieri
„Este clar că protestele au fost îndreptățite, iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt absolut legitime”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.
„Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înființate în toamna lui 2022. Compensația pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăși 280.000 de euro. Estimăm peste 162 de mii de beneficiari și un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată.
Fermierii noștri merită din plin această compensație! În plus, mi s-a părut de bun simț și cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare, așa că o vom legifera azi. Totodată, rezolvăm și problema utilajelor agricole, extinzând excepțiile de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică la categoria vehiculelor lente.
De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Rezonabil este să nu-l pui pe fermier să-și ia utilajele din câmp sau pădure și să meargă la RAR, ci să fie exact invers.”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Primele măsuri pentru transportatori și fermieri
Premierul a mai spus că pe agendă se află în primă lectură amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023.
„Sprijin total măsura și știu că se lucrează susținut, atât cu Banca Națională, cât și cu întreg sistemul bancar și Consiliul Concurenței, pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins că finalizăm repede și această schemă de ajutor pentru fermierii afectați”, a mai punctat premierul.
Prețurile RCA la camioane vor scădea
Premierul a mai precizat că ASF a anunțat deja public ca a găsit împreună cu transportatori calea spre un nivel decent al RCA la transportul de marfă.
„Va fi un preț sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori, cu 2-3 camioane care nu au posibilitățile firmelor cu flote mari. În plus, se permite plata în rate a RCA și posibilitatea suspendării poliței cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive”, a mai precizat premierul.
ȘTIRE INIȚIALĂ. Premierul Marcel Ciolacu a avut, miercuri la Palatul Victoria, noi consultări cu reprezentanţii Confederaţiilor din sectorul transporturilor cu privire la soluţiile pregătite de Guvern ca răspuns la revendicările formulate. Transportatorii și fermierii sunt în stradă de opt zile și întâlnirile cu reprezentații Guvernului nu par să-i fi mulțumit, astfel încât să renunțe la proteste.
Marcel Ciolacu anunță măsuri concrete pentru transportatori și fermieri
„Guvernul este un partener corect de dialog. La nivelul ministerelor şi instituţiilor publice am preluat şi analizat solicitările transportatorilor, iar mâine, în şedinţa de Guvern vom aproba deja un set din măsurile convenite atât cu Ministerul Transporturilor, cât şi cu Ministerul Agriculturii. Vom rămâne în continuare la masa discuţiilor pentru a rezolva toate probleme legitime semnalate”, a afirmat Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.
Marcel Ciolacu anunță măsuri concrete pentru transportatori și fermier
Pentru şedinţa de Guvern programată joi, sunt pregătite mai multe proiecte de acte normative care transpun soluţii convenite între transportatori şi Ministerul Transporturilor şi care au în vedere, în principal, următoarele aspecte:
- Modificări cu privire la modalităţi de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei. Sunt recunoscute rezultatele măsurărilor prin cântărire obţinute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparţinând autorităţilor competente din Statelor Membre ale Uniunii Europene cu care România are deschise puncte de trecere a frontierei, în baza Acordurilor bilaterale încheiate între părţi, atât pentru emiterea autorizaţiilor speciale de transport, cât şi pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale;
- Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislaţia europeană şi din alte state membre ale UE, privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor;
- Sunt acordate intervale de depăşire a masei maxime total admise şi pe axe până la care nu se aplică sancţiuni contravenţionale şi nu se impune autorizarea circulaţiei acestor vehicule;
- Sunt clarificate unele aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale;
- Sunt clarificate şi unele dispoziţii care reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă”, conform sursei citate.
Consultările între transportatori şi Guvern, întâlniri de lucru la nivelul Min. Transporturilor şi Finanţelor
La întâlnire, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, din partea Guvernului au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Transpoturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şi şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.
La dialog au participat: Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România, Consiliul Naţional al IMM-urilor din România, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Federaţia Operatorilor Români de Transport, Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale.
Marcel Ciolacu susține că România nu va intra în recesiune în 2024
Marcel Ciolacu afirmă că România nu va intra în recesiune în acest an, dând asigurări că reorganizarea ANAF şi digitalizarea acesteia vor avea loc. ”România, v-o spun cu toată tăria, este în direcţia corectă”, subliniază premierul Ciolacu, arătând că va continua reorganizarea sistemului bugetar.
Întrebat, luni seară, la Antena 3, dacă România va intra în recesiune anul acesta, Marcel Ciolacu a răspuns ”categoric” negativ.
”Nu. Nu, categoric nu! Negociez orice. Am şi anunţat, am o linie roşie: toate măsurile de combatere a evaziunii fiscale vor fi puse în aplicare. Digitalizarea ANAF-ului va avea loc anul acesta, după 33 de ani. Ştiu că am deranjat multă lume, mi-am asumat acest lucru, voi continua reorganizarea sistemului bugetar. Ştiu că deranjez. Altfel, dacă nu vom face aceste lucruri şi nu găsim înţelegere şi un dialog corect între noi, ne prăbuşim, gratuit, de această dată gratuit. România, v-o spun cu toată tăria, este în direcţia corectă. Ne-am pierdut răbdarea? Şi eu îmi pierd răbdarea, şi dvs., cu toţii, mai ales după atâtea crize suprapuse şi după atâta frustrări, după atâta batjocură faţă de români”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Premierul a mai spus că este nevoie de un echilibru în economie, de colaborare între autorităţi, societate, patronate, sindicate pentru a menţine ”echilibrul fragil” al economiei în această perioadă.
CITEȘTE ȘI:
Marcel Ciolacu susține că România nu va intra în recesiune în 2024: „Ştiu că deranjez, mi-am asumat!