Marcel Ciolacu “detronează” alianța cu PNL! Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, despre intenţia liberalilor de a venit în coaliţie cu o ordonanţă privind noi tăieri de cheltuileli că el, în calitate de şef al Executivului, nu o să accepte ca activitatea Guvernului să fie coordonată şi decisă în totalitate într-o coaliţie politică, pentru că ne întoarcem la experienţa avută de coaliţia PNL-USR.
Premierul a precizat că nu au nicio creştere a cheltuielilor, deşi pe ultima lună au fost cheltuieli de aproape 70 de miliarde, pentru că s-a mutat plata pensiilor, de sărbătorile pascale, ceea ce reprezintă 0,5% din PIB.
Premierul a fost întrebat despre intenţia liberalilor de a veni în coaliţie cu o nouă Ordonanţă de tăiere de cheltuieli bugetare.
”Astăzi, la ora 15.00, l-am chemat pe domnul Boloş. Politica fiscală într-un stat normal o face ministrul de Finanţe, împreună cu Guvernul. Eu, Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, nu o să accept ca activitatea Guvernului să fie coordonată şi decisă în totalitate într-o coaliţie politică pentru că ne întoarcem la experienţa avută de coaliţia PNL-USR.”, a precizat premierul.
Marcel Ciolacu a ţinut să precizeze că ”nu avem nicio creştere a cheltuielilor”
”Creşterea cheltuielilor, vă spun încă o dată, e normal, pe ultima lună au fost cheltuieli de aproape 70 de miliarede. Oameni buni, am mutat pensiile, 0,5% din PIB. Ce vreţi, să vă spun că e o catastrofă, când era ceva predictibil că vor creşte cheltuieille, mutând ca oamenii să îşi primească pensiile înainte de sărbătorile pascale? La cheltuieli, haideţi să vedem exact fiecare capitol despre ce este vorba. Am văzut în faţa vreunui minister, să cărau dulapuri? Că eu nu am văzut”, a mai spus premierul Ciolacu.
Ședință în Coaliție pe tema salarizării
Coaliţia s-a reunit luni, de la ora 15.00, pe agenda discuţiilor fiind majorarea salariului minim, anunţată de premierul Marcel Ciolacu după Consiliul Tripartit de săptămâna trecută, când scria pe Facebook că de la 1 iulie, salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut. Liberalii nu au ştiut de această decizie, potrivit unor surse news.ro, astfel că subiectul se va afla pe agenda coaliţiei.
Nicolae Ciucă: ”Nu am văzut-o, nu ştiu detalii despre ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, nu pot să comentez”
Ciucă a fost întrebat dacă o asemenea declaraţie nu ar fi trebuit să fie făcută după consultarea în coaliţie.
”De regulă, toate aceste aspecte care au vizat decizii importante au fost discutate în coaliţie. Probabil că după întâlnirea cu Comisia Tripartită vom avea o discuţie şi în coaliţie”, a transmis liderul PNL.
Economiștii atrag atenția că o astfel de majorare trebuie să fie echilibrată
Într-un context electoral tensionat, Coaliția PSD-PNL are în vedere o nouă majorare a salariilor, o măsură cu implicații directe asupra vieții economice și sociale. Salariul minim pe economie ar urma să crească începând cu luna iulie.
Această inițiativă vine în ciuda presiunilor legate de cheltuielile mari la buget și este prezentată într-un moment oportun din perspectiva calendarului electoral. Cu toate acestea, economiștii atrag atenția că o astfel de majorare trebuie să fie echilibrată, luând în considerare productivitatea angajaților și rata inflației, pentru a nu deveni o povară în plus pentru companii.
Se pregătește salariul minim european
În paralel cu această măsură, Ministerul Muncii lucrează la un proiect de lege care să reglementeze salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Un alt demers important este și transpunerea unei directive europene privind salariul minim european, pentru a asigura o aliniere la standardele impuse la nivel european.
Cât va fi salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024
Conform formulei de calcul, salariul minim pe economie ar trebui să fie cel puțin 50% din salariul mediu brut pe țară sau 60% din cel median. Calculele ar trebui să țină cont și de inflație, dar și productivitatea muncii.
Din discuțiile de până acum, salariul minim din România ar urma să crească de la 1 iulie la 3.700 de lei brut, de la 3.300, cât este în prezent. După această majorare, se va impozita și suma de 200 de lei, ceea ce era o facilitate fiscală acordă în ultimul an și jumătate. Asta înseamnă că un angajat va primi în mână puțin peste 2200 de lei. Creșterea salariului minim va fi cu puțin peste 100 de lei, după ce vor fi eliminate facilitățile fiscale existente.
CITIȚI ȘI: