Marcel Ciolacu a pus la pământ inflația! Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la Iaşi, că trendul inflaţiei este unul descendent şi că la momentul preluării mandatului de prim-ministru inflaţia a fost de peste 10%, iar pe finalul acestui an va coborî sub 5%, potrivit News.ro.
Conform datelor oficiale prezentate de Institutului Național de Statistică (INS), rata anuală a inflației în România a ajuns la 5,9% în aprilie 2024. Este a 3-a scădere consecutivă a ratei inflației, în contextul în care PSD a implementat mai multe măsuri aparent utile în ultima perioadă, cum ar fi plafonarea prețuriloe la alimente de bază, energie și gaze.
Marcel Ciolacu a pus la pământ inflația
„Eu am preluat o inflaţie de, cred, 10,3 la sută. Am ajuns acum la o inflaţie de 5,8-5,9. Este evident că suntem într-un trend descendent. Sunt ferm convins că spre sfârşitul anului, categoric, va fi o inflaţie sub cinci la sută. De fapt, şi BNR a prognozat acest lucru.
Ce e cel mai îmbucurător este creşterea economică estimată şi pe anul acesta, dar mai ales pe anul viitor. România a reuşit să nu intre în recesiune”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
El consideră că reducerea inflaţiei se datorează investiţiilor care se derulează peste tot în ţară, în special în zona sănătăţii, dar şi în infrastructură.
„E pentru prima oară în istoria României când avem plăţi efective de aproape 41 de miliarde în patru luni de zile, numai în zona de investiţii, iar creşterea economică a fost pentru prima oară bazată nu pe consum, a fost bazată pe investiţii.
Cu adevărat, va trebui să implementăm reformele din PNRR, astfel încât când se vor finaliza aceste investiţii, şi avem de vreo 70 de miliarde de euro atât PNRR, cât şi exerciţiul financiar actual, să fie şi sustenabile.
E un parcurs de dezvoltare, de fapt e drumul României în acest moment, care trece în zona ţărilor dezvoltate, odată cu aderarea la OECD”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Mai multe alimente și servicii s-au scumpit în România, chiar dacă inflația a scăzut
Cu toate acestea, așa cum arată INS, anumite produse sau servicii s-au scumpit, chiar dacă rata inflației a scăzut.
”Indicele preţurilor de consum în luna aprilie 2024 comparativ cu luna martie 2024 a fost 100,08%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 2,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023 a fost 5,9%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2023 – aprilie 2024) faţă de precedentele 12 luni (mai 2022 – aprilie 2023) a fost 8,1%”, au transmis reprezentanții INS.
Așadar, alimentele s-au scumpit în aprilie 2024 cu 2,07% față de aprilie 2023, cel mai mult fiind afectate fructele care au înregistrat o scumpire de 10,78%. Pe același trend se află și carnea de vită, mai scumpă cu 9,25% față de aprilie 2023, berea cu 8,97%, vinul cu 8,39% și alcoolul cu 8,24%.
Cel mai mult s-au scumpit, însă, detergenții, o creștere semnificativă de 25,64% față de aprilie 2023, în timp ce gazele s-au ieftinit cu 10,79%. Cu același procent s-au scumpit și serviciile, cele mai afectate fiind serviciile poștale, cu o creștere de 26,25% în aprilie 2024, raportat la aprilie 2023.
CITEȘTE ȘI:
Ciolacu, mai supărat pe scumpirea detergenților: ”Am fi vorbit de o scădere şi mai mare a inflaţiei”