Premierul Marcel Ciolacu a fost citat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în urma declarației făcute în cadrul unei conferințe de presă: „Buzăul nu e în Moldova, nu mă jigniți”. Asztalos Csaba, președintele CNCD, susține că declarațiile unui înalt oficial pot influența comportamentele și a subliniat importanța responsabilității în exprimare.
Marcel Ciolacu, citat de CNCD pentru declarația „Buzăul nu e în Moldova, nu mă jigniți”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luna trecută, într-o conferinţă de presă la Timişoara că „Buzăul nu este în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi”. Afirmația a fost făcută în timp ce vorbea despre proiectele de infrastructură din diferitele regiuni ale ţării şi despre autostrada care leagă Moldova de restul ţării.
Ciolacu: „A fost o glumă neinspirată din postura mea de prim-ministru”
Ulterior acelei declarații care a stârnit replici care mai de care mai acide, Marcel Ciolacu a fost întrebat despre acea declarație și dacă și-o menține în continuare.
„Fără să fac o glumă, să mai… în mijlocul oraşului Buzău este McDonald’s şi buzoienii de obicei vorbesc: «Tu unde locuieşti, până în McDonald’s sau după McDonald’s?», că după McDonald’s eşti moldovean. Până în McDonald’s faci parte din regat, eşti muntean. Deci, ăsta este spiritul. Am crescut sub Ceauşescu. Ne ţineau vii glumele şi bancurile şi sunt un om căruia îi plac glumele. A fost o glumă neinspirată din postura mea de prim-ministru”, a răspuns Marcel Ciolacu.
CNCD: „Sunt glume bune și glume mai puțin bune. N-a spus că a greșit”
Președintele CNCD, Asztalos Csaba, a punctat că declarațiile publice ale oficialilor pot avea un impact semnificativ asupra comportamentului social și că există glume potrivite și glume nepotrivite.
„Sunt glume bune și glume mai puțin bune. Un alt aspect ține de poziția socială pe care o ai. Un înalt demnitar public are obligație mai mare atunci când spune glume. Trebuie să fie mai atent atunci când vorbește. De altfel, premierul a declarat că în calitatea pe care o are n-ar fi trebuit să spună această glumă. Mă rog, n-a spus că a greșit, dar a spus că în calitate de premier n-ar fi trebuit să spună această glumă, pentru că un înalt demnitar public influențează comportamente.”, a declarat Asztalos Csaba.
Marcel Ciolacu va fi audiat
Csaba Asztalos a confirmat că există mai multe plângeri legate de declarațiile premierului și că audierea acestuia va avea loc săptămâna aceasta. Marcel Ciolacu poate alege să fie reprezentat de un avocat sau să trimită un punct de vedere scris.
”În fiecare caz cităm părțile. În acest caz îi asigurăm dreptul la apărare, l-am citat. Este alegerea dânsului dacă își trimite un reprezentat, avocat sau trimite un punct de vedere scris. Din experiența noastră cu alți demnitari, se trimitea un punct de vedere scris. Dar l-am avut și pe domnul Tudose, spre exemplu, care a venit personal, când a vrut să spânzure pe unii și pe alții. După aceasta vom adopta o decizie în Colegiul Director, când se pregătește propunerea de decizie. Săptămâna aceasta vom avea audieri, după care se întocmește un raport asupra plângerilor, se trimite membrilor și după aceea se ia o decizie.” a explicat președintele CNCD, la Digi24.
Reacții și critici la adresa lui Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu a recunoscut că, în calitatea sa de prim-ministru, nu ar fi trebuit să facă această glumă, deși nu a admis explicit că a greșit.
Declarațiile premierului au stârnit controverse și reacții vehemente din partea mai multor organizații non-guvernamentale. La sfârșitul lunii aprilie, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a calificat afirmația drept „foarte gravă” și l-a criticat pe Marcel Ciolacu pentru lipsa de imparțialitate și respect față de toate regiunile țării.
„Cu asemenea atitudine și afirmații iresponsabile, domnul Marcel Ciolacu nu mai poate ocupa funcția de prim-ministru al României. Prezența domnului Ciolacu în fruntea Guvernului este o jignire la adresa acestei țări”, au reacționat reprezentanții organizației.
Ce urmează după audierea lui Ciolacu la CNCD
În urma audierilor, CNCD va întocmi un raport asupra plângerilor și va lua o decizie în Colegiul Director. Csaba Asztalos a menționat că decizia finală va fi adoptată după ce toate procedurile necesare vor fi urmate.
Declarațiile și comportamentul oficialilor publici sunt atent monitorizate de CNCD pentru a asigura respectarea principiilor de nediscriminare și respect reciproc în spațiul public.