Premierul Marcel Ciolacu s-a referit, la începutul ședinței de joi, la acordul politic privind aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație a mărfurilor și persoanelor, Schengen. Primul-ministru i-a asigurat pe români că „acest Guvern va face ca românii să fie cu adevărat tratați ca parteneri egali în Uniunea Europeană, iar economia noastră să crească exponențial.”
“Vom continua eforturile și anul viitor pentru aderarea în integralitate la spațiul Schengen”
În plus, Marcel Ciolacu a declarat că „acordul urmează să fie pus în practică în scurt timp și la nivel oficial printr-o decizie a reprezentanților tuturor statelor membre din Uniunea Europeană.”
“Ridicarea granițelor aeriene și maritime din martie 2024 reprezintă un drept câștigat după lungi negocieri, însă lucrurile nu se vor opri aici. Vom continua eforturile și anul viitor pentru aderarea în integralitate la spațiul Schengen și mă bucur că toate semnalele pe care le avem arată că acest obiectiv este realizabil, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
Ciolacu nu a ezitat nici să îi înțepe pe predecesorii săi, spunând că acordul de miercuri este primul rezultat concret, în condițiile în care „mulți au comentat” sau „au realizat foarte puțin”.
Premierul i-a asigurat pe români că Executivul va face tot ce ține de el ca românii să fie tratați ca parteneri egali în UE
„Acesta este primul rezultat concret în toată această perioadă, în care mulți au vorbit, au comentat sau și-au dat cu părerea, dar au realizat foarte puțin. Acest Guvern va face ca românii să fie cu adevărat tratați ca parteneri egali în Uniunea Europeană, iar economia noastră să crească exponențial”, a conchis Ciolacu.
România a ajuns la un acord politic împreună cu Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen
Este însă doar primul pas, procesul urmând să se deruleze în 2024. Marcel Ciolacu a anunțat miercuri seara victoria Schengen pe zona aeriană-maritimă, urmând să fie continuate negocierile pentru aderarea terestră.
”În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria şi Bulgaria privind extinderea Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024, precum şi discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere şi aplicarea Acordului Dublin”, a transmis, miercuri seară, MAI, într-un comunicat de presă.
În plus, comunicatul anunță că pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice. La acestea au participat ministerele de interne și externe, dar au existat și altele, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discuții vor continua și joi 28 decembrie 2023.
Reacția lui Marcel Ciolacu
„După 13 ani, în sfârşit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privinţă! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă. Implicit, Portul Constanţa îşi va creşte exponenţial importanţa. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile şi pentru frontiera terestră. La acest proiect naţional s-a muncit extrem de mult. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi şi în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut uşa Schengen părea complet închisă!”, a transmis premierul Ciolacu, într-un mesaj publicat pe Facebook.
Austria nu mai blochează accesul în Schengen. Momentan, la frontierele aeriene și maritime
Primul semnal a venit de la Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner. Acesta a declarat, miercuri dimineaţă, că speră că „Air Schengen” pentru România şi Bulgaria se poate materializa rapid.
Important în acest sens, a subliniat Kerner, este faptul că acum aproape că nu mai există membri Schengen cu drepturi depline. Lucru care se datorează faptului că majoritatea ţărilor au reintrodus controalele la frontierele cu ţările vecine. Prin urmare, el este în favoarea unei prime examinări a aderării României şi Bulgariei doar pe calea aerului, deoarece aici nu există probleme cu migraţia ilegală.
„Acum este rândul Comisiei”, a declarat Karner pentru jurnalul matinal al postului Ö1. „Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE”, a subliniat Karner.
În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră. Ca și alocarea de fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. În special pentru o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.
În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.
Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o „problemă cu traficanţii”. Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne austriac.