Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, despre majorarea pragului pentru impozitarea pensiilor, că el vrea să creeze un mecanism, la fel ca la salariul minim european, pentru că o societate se comportă şi este sustenabilă când politicul nu intervine în funcţie de ceva subiectiv.
Marcel Ciolacu: “Vreau să creez un mecanism, la fel ca la salariul minim european”
Marcel Ciolacu a precizat că trebuie în funcţie de puterea de cumpărare ca acest mecanism să funcţioneze singur.
”Vreau ca statul român să fie sustenabil şi predictibil. Acest lucru, dacă doriţi să purtăm discuţia pe colţul mesei şi când este an electoral sau când cineva doreşte să iasă cu ceva favorabil oamenilor, vine şi spune, domnule mărim…
Eu vreau să creez un mecanism, la fel ca la salariul minim european, fiindcă o societate se comportă şi este sustenabilă pe o perioadă lungă de timp, când politicul nu intervine în funcţie de ceva subiectiv”, a spus premierul, întrebat despre intenţia de majorare a plafonului pentru impozitarea pensiilor, peste 2.000 de lei.
Marcel Ciolacu: “Să nu mai decidă Guvernul, împreună cu patronatele, sindicate, e un mecanism”
Şeful Executivului a arătat că ”atunci când s-a stabilit un plafon de 2.000 de lei era o anumită putere de cumpărare, era o anumită inflaţie, erau scumpiri”.
”Deci, trebuie în funcţie de puterea de cumpărare, acest mecanism să funcţioneze singur, nu să vină un prim-ministru care să spună: m-am gândit eu să vă măresc. Nu.
Vine de la INS, e statistic, ca la salariul minim. Să nu mai decidă Guvernul, împreună cu patronatele, sindicate, e un mecanism. Indiferent dacă faci o reformă fiscală, dacă nu închizi întreg lanţul în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi predictibilitatea, nu faci nimic”, a completat Ciolacu.
Marcel Ciolacu, anunț crucial despre pensiile românilor
Marcel Ciolacu a declarat luni că, de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste care se impozitează pensiile. Pragul actual de la care se impozitează pensia este de 2.000 de lei. Marcel Ciolacu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă s-a făcut analiza cu privire la impozitarea pensiilor peste 2.000 de lei şi dacă aceste pensii vor mai fi impozitate.
„La un moment dat cineva a decis, pe anumiţi indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp ştim foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei…
Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a spus premierul Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.
În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate
Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.
Pensiile vor fi realculate diferit începând cu data de 1 septembrie 2024, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit modelul deciziilor privind recalcularea.
Mai multe schimbări sunt prevăzute odată cu intrarea în vigoare a legii 360/2023, prin care vor fi reglementate toate pensiile din România. Iar una dintre cele mai importante modificări constă în schimbarea modului în care sunt calculate veniturile pensionarilor.
Cum vor fi recalculate pensiile de la 1 septembrie 2024
Mai exact, punctul de pensie va fi înlocuit cu punctul de referință. Cu alte cuvinte, cuantumul pensiei se va calcula prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.
Punctul de referință va reprezenta, de la 1 septembrie, raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25. Prima valoare a punctului de referință este stabilită la 81 de lei, scrie avocatnet.ro.
Pe de altă parte, numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale, care se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, cu numărul de puncte de stabilitate.
CITIȚI ȘI:
Marcel Ciolacu, anunț crucial despre pensiile românilor. Ce se va schimba din 1 septembrie