Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a spus, marți, într-o declarație, că evaluarea anunțată de Comisia Europeană marchează un pas important în direcția deblocării tranșei III de finanțare din PNRR.
Marcel Boloș: Evaluarea Comisiei Europene, un pas important
Evaluarea anunțată marți de Comisia Europeană marchează un pas important în direcția deblocării tranșei III de finanțare din PNRR, a transmis ministrul Marcel Boloș.
”Această evaluare marchează un pas important în direcția deblocării tranșei III de finanțare. Este rezultatul unei colaborări tehnice eficiente între echipa noastră și experții Comisiei Europene, fiind făcute eforturi importante pentru a continua să accelerăm implementarea PNRR și pentru a asigura un flux constant de resurse către reformele și investițiile asumate de Guvern.”, a precizat Marcel Boloș.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a făcut aceste afirmații în contextul în care Comisia Europeană a anunțat marți că a emis o evaluare preliminară pozitivă a jalonului-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României în ceea ce privește reducerea regimului fiscal special pentru microîntreprinderi.
Comisia Europeană, despre procedura de ‘suspendare a plăților’
Comisia Europeană a mai transmis că activează procedura de ‘suspendare a plăților’, după cum se arată în Regulamentul privind MRR. Această procedură oferă României mai mult timp pentru a îndeplini aceste jaloane restante, primind în același timp plăți parțiale pentru jaloanele care au fost finalizate cu succes.
Potrivit sursei citate, 68 dintre cele 74 de jaloane și ținte au fost evaluate pozitiv în cadrul acestei cereri, care se ridică la 2 miliarde euro (fără prefinanțare) în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, elementul central al NextGenerationEU.
Comisia Europeană a vorbit și despre motivele pentru care consideră jalonul 215 nesatisfăcut. Țara noastră are la dispoziție o lună pentru a-și prezenta observațiile Comisiei. După primirea avizului CEF și examinarea observațiilor României, CE va adopta o decizie de plată, declanșând plata către România. În cazul în care Comisia își va menține evaluarea potrivit căreia anumite jaloane nu sunt îndeplinite, o parte din plată va fi suspendată.
Cuantumul suspendat va fi stabilit prin aplicarea metodologiei Comisiei pentru suspendările plăților (prezentată în anexa II la comunicarea publicată la 21 februarie 2023) și se va aplica în cazul tuturor țărilor memebre UE.
La începutul anului, ministrul Marcel Boloș a spus că țara noastră riscă să piardă 1,76 miliarde euro dacă nu sunt îndeplinite jaloanele restante din cererea 3, din care 660 milioane euro din jalonul cu pensiile speciale.
”Am avut suspendate alte 330 de milioane de euro pentru jalonul cu microîntreprinderi, care la sfârșitul anului trecut a avut prin Ordonanța 156 măsurile de reducere graduală a pragului de impozitare la microîntreprinderi, de la 500.000 la 250.000, începând cu 1 ianuarie 2025, și 100.000 euro, cu 1 ianuarie 2026. Și, desigur, celelalte jaloane, respectiv cel care privește pensiile speciale, care s-a reactivat într-un anume fel datorită ireversibilității jaloanelor, iar pentru acesta, pe data de 4 februarie, așteptăm decizia Curții Constituționale în ceea ce privește pensiile militare. Iar o altă problemă, tot pe acest jalon, este decizia Curții Constituționale pentru impozitarea părții necontributive a magistraților. Și aici, de asemenea, așteptăm să fie publicată decizia Curții Constituționale, să vedem care sunt elementele de neconstituționalitate ce privesc impozitarea pensiei magistraților. Din acest punct de vedere în discuție, sunt pe acest jalon, respectiv cel cu pensiile speciale, alți 660 de milioane de euro.”, a subliniat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, conform Agerpres.