Manuscrisul celebrului hit al formaţiei Queen „Bohemian Rhapsody”, scris de mână de regretatul Freddie Mercury, a fost vândut pentru suma de 1,3 milioane de lire sterline (1,6 milioane de euro) la o licitaţie organizată de celebra casă londoneză Sotheby’s, relatează AFP, preluat de Agerpres.ro.
Documentul conține 15 pagini scrise în creion şi pix pe hârtie, pe care apare efigia unei companii aeriene care între timp a dispărut, „British Midland Airways”.
Bohemian Rapsody ar fi trebuit să se numească Mongolian Rhapsody
Cele cincisprezece pagini ale manuscrisului dezvăluie diferitele direcţii pe care artistul le-a avut în vedere pentru acest titlu, care iniţial se numea „Mongolian Rhapsody”.
Casa de licitații Sotheby’s publicase o estimare între 800.000 şi 1,2 milioane de lire sterline (930.000 până la 1,4 milioane de euro).
Pianul lui Freddie Mercury, la care marele artist a compus aproape toată opera sa începând de la „Bohemian Rhapsody”, a fost vândut în cadrul aceleiași licitații organizată de Sotheby’s pentru 1,742 milioane de lire sterline (2 milioane de euro).
Această sumă este mai mică decât cea estimată public de către reprezentanții casei de licitaţii, care era cuprinsă între două şi trei milioane de lire sterline (între 2,3 şi 3,5 milioane de euro). Acesta este un record pentru un pian de compozitor, potrivit casei Sotheby’s.
Pianul Yamaha fusese cumpărat de Freddie Mercury în 1975 cu o mie de lire sterline. De asemenea, încercările la „We Are The Champions” au fost adjudecate cu 317.000 de lire sterline (370.000 de euro), la fel ca şi cele de la „Don’t Stop Me Now”.
Încasările obţinute în urma licitaţiei vor fi donate în parte către Mercury Phoenix Trust şi Elton John Aids Foundation, două organizaţii implicate în lupta împotriva SIDA.
Pe ritmul melodiei „We Will Rock You”, sesiunea de vânzări a cuprins 59 de loturi care au fost declarate „adjudecat” de Oliver Barker, preşedintele Sotheby’s Europe, pentru un total de peste 12 milioane de lire sterline (14 milioane de euro), dublu faţă de estimarea totală.
Ce obiecte au mai fost vândute de Sotheby’s?
Primul dintre acestea a fost uşa de la Garden Lodge, casa lui Freddie Mercury din vestul Londrei. Vopsită cu graffiti de fani, uşa verde a proprietăţii a fost vândută – inclusiv taxe – pentru 412.750 de lire sterline (481.736 de euro), depăşind cu mult estimarea publicată de casa de licitaţii (între 15.000 şi 25.000 de lire sterline).
Costumele, coroana şi pelerina, purtate de artist în timpul The Magic Tour din 1986, s-au vândut cu 635.000 de lire sterline (740.000 de euro), de aproximativ zece ori mai mult decât estimarea. Setul a fost cumpărat de un antreprenor brazilian, Rafael Reisman, care a considerat că Freddie Mercury „aparţine lumii”.
În cadrul acestor licitaţii s-au succedat şi tablourile care au împodobit casa legendarului muzician: lucrări de Chagall, Dali, Picasso, precum şi ultimul tablou cumpărat de artist, cu o lună înainte de moartea sa, un ulei pe pânză de James Tissot, vândut cu 483.6000 de lire sterline.
După această licitație vor mai urma alte două și trei vânzări online. Întreaga colecţie a fost scoasă la vânzare de Mary Austin, o prietenă apropiată cu care a fost chiar logodit pentru o perioadă şi pe care Freddie Mercury a numit-o moştenitoarea sa. Freddie Mercury a murit de SIDA în 1991, la vârsta de 45 de ani.