Alimente insuficiente, lipsa proteinelor în hrană, și multe altele. Se pare că mâncarea servită sportivilor la JO 2024 de la Paris a devenit o problemă. Asta după ce organizatorii au promovat faptul că „alimentația e sănătoasă și sustenabilă” la Jocurile Olimpice.
„Avem aici acești giganți ai sportului, care sigur că trebuie să mănânce mult, dar și diversificat. Mâncarea se termină repede”, spune Marcel Da Cruz, antrenorul tenismenului norvegian Casper Ruud, potrivit Reuters. „Au estimat greșit, nu se așteptau la cât de mult să mănâncă!”, a mai adăugat Cruz.
Primul impact cu mâncarea propusă sportivilor participanți la Jocurile Olimpice nu a fost deloc unul bun.

Mâncarea, motiv de plângeri
Sportivii cazați în Satul Olimpic s-au plâns că stau prea mult la coadă în restaurantele pe care le au la dispoziție, că proteinele sunt în cantități insuficiente și că uneori sunt nevoiți să-și comande sau să cumpere din apropiere pentru a se sătura.
De fapt, era de așteptat să se întâmple așa încă de la prezentarea modului cum vor fi hrăniți sportivii, care a fost făcută înainte de începerea Jocurilor Olimpice. După ce francezii s-au lăudat atât cu alimentația sănătoasă, fără carne, la JO 2024, au apărut probleme. Mai mulți sportivi s-au plâns de o lipsă de alimente la Satul Olimpic din Paris, potrivit unor rapoarte.
Conform ziarului francez L’Équipe, concurenții au declarat că cantitatea de alimente disponibile, în special ouă, care au fost raționalizate miercuri la micul dejun, și carne la grătar, este insuficientă, notează BBC.
Mâncarea de la JO de la Paris a fost reglementată
Toată carnea, laptele și ouăle provin din Franța, iar o treime din alimente sunt pe bază de plante. Să-ți fie foame după efort, și să reziști cu așa ceva?!? „Sportivii au diete fără gluten, proteice, pe bază de plante. Trebuie așadar să și hrănim un atlet, dar să-l și mulțumim!”, spunea Nathalie Bellon-Szabo, director global Sodexo Live!
O treime din specialități, vegetariene
În satul olimpic au fost instalate 200 de fântâni de apă, sucuri și sucuri răcoritoare și sunt vor fi oferite numai pahare și veselă reutilizabile.
Din cele peste 500 de rețete, în fiecare zi sunt prezentate 120 de specialități, din care o treime sunt vegetariene. Aproximativ 80% dintre produse provin din Franța. Pâine proaspăt coaptă, brânzeturi selecte şi o ofertă largă de legume se numără printre mesele care le sunt oferite sportivilor şi vizitatorilor în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024. Inclusiv, bineînţeles, mâncăruri gourmet create de renumiţi bucătari francezi, relatează AP.
Alimentele pe bază de plante reprezintă 60% din oferta pentru vizitatori la locurile de desfăşurare, inclusiv un „hot-dog vegetarian”, a declarat Philipp Würz, şeful departamentului de alimentaţie şi băuturi al Comitetului Paris 2024.

Mâncarea pentru nevoi energetice
„Suntem mândri să putem primi întreaga lume, să reprezentăm Franța, acel savoir faire, să evidențiem moștenirea noastră și artizanii noștri. Este o incredibilă sursă de mândrie să putem arăta că putem satisface toate nevoile nutriționale și energetice ale tuturor sportivilor din întreaga lume, cu o unicitate, cu un stil culinar diferit. Iar asta este fantastic!”, este de părere Alexandre Mazzia. ucătar cu 3 stele Michelin. Fiecare fel de mâncare este gândit astfel încât să asigure necesarul nutrițional pentru un sportiv, dar și ceva în plus, ceva ce ține de renumită savoare a bucătăriei franceze, potrivit TVR.
În altă ordine de idei, Jocurile Olimpice din acest an nu înseamnă doar sport, ci și mult marketing. Li s-ar putea spune chiar Jocurile Olimpice mondene, deoarece unii dintre sportivi chiar fac live-uri pe Instagram, din satul olimpic, unde au la dispoziție multe facilități, inclusiv saloane de înfrumusețare.
Ce „ambiții” au francezii
Satul olimpic se dovedește a fi un adevărat oraș autonom, care stârnește entuziasmul sportivilor. Satul se întinde pe 52 de hectare , sau 70 de terenuri de fotbal. Suprafața sa de 330.000 m2 este răspândită pe trei municipalități: Saint-Denis, Saint-Ouen-sur-Seine și L’Île-Saint-Denis. Finalizat pe 31 decembrie și livrat pe 29 februarie, Satul a fost cel mai mare proiect cu un singur amplasament din Franța și, fără îndoială, din Europa de Vest.