Dacă și tu mănânci picant și te întrebi de unde vine pofta de iute, specialiștii susțin că aceasta ar indica unele boli. Nu este aceasta o regulă, bineînțeles, nu înseamnă că ești bolnav dacă îți place ardeiul iute, însă nu strică să-ți faci analizele de rutină măcar o dată pe an.
Ardeiul iute are multe beneficii, dacă nu ai probleme cu stomacul. Însă, nu toată lumea poate mânca picant și există și unele contraindicații pentru mâncarea iute. Dar atunci când pofta de iute este exagerată și deși întâmpini neplăceri și totuși simți nevoia să mănânci super iute, ar putea exista unele afecțiuni de care nu știi.
Ce boli ascunde pofta de iute
Ai putea avea probleme cu tiroida, dacă mănânci picat
Capsaicina, compusul care da iutime ardeilor, are capacitatea de a accelera metabolismul. In cazul in care tiroida este lenesa (hipotiroidism), e posibil ca pofta de iute sa semnaleze faptul ca tiroida are nevoie de un impuls pentru a functiona mai bine.
Daca poftele de iute se manifesta ocazional, nu sunt motive de ingrijorare. In schimb, daca acestea nu se dau duse si simti nevoia sa mananci din ce in ce mai picant, ar fi indicat sa programezi o vizita la medicul endocrinolog.
Ai o infectie
Raceala, gripa sau chiar infectia cu noul coronavirus pot duce la congestie nazala si corpul tau poate simti nevoia de alimente picante pentru a scapa de nasul infundat. Sosurile iuti si supa fierbinte sunt considerate remedii naturale pentru infectiile respiratorii.
Este adevarat, anumite studii confirma efectele benefice ale alimentelor picante in decongestionarea nasului. Insa exista si reversul medaliei: iutimea iti poate agrava durerile de gat. Asadar, moderatie! Un alt studiu a aratat ca spray-urile nazale care contin capsaicina pot ameliora simptomele rinitei nonalergice, o afectiune care se manifesta prin nas infundat, stranut si secretii nazale.
Depresia sau stresul pot cauza pofta de iute
Episoadele depresive ar putea determina pofta de iute, spun expertii. Vestea buna este ca alimentele picante pot ajuta la ameliorarea starilor de depresie, datorita capsaicinei mentionate anterior, care ar stimula productia de hormoni ai placerii, endorfinele.
De asemenea, unele studii arata ca un dezechilibru al endorfinelor este asociat cu un risc mai crescut de aparitie a depresiei sau a altor tulburari psihice, inclusiv sindromul de stres posttraumatic. Asadar, cand te simti deprimat, condimenteaza-ti dieta si s-ar putea sa te simti un pic mai bine.
Ești însărcinată?
Poftele – de orice – sunt frecvente in timpul sarcinii. Se estimeaza ca 50-90% dintre gravide poftesc in timpul sarcinii, fie ca vorbim de dulciuri, picant, sarat, gras sau toate la un loc.
Dar, potrivit unui studiu care a examinat 635 de gravide, pofta de ciocolata, inghetata si prajituri in general a fost cea mai frecventa in cursul sarcinii. Acelasi studiu a aratat insa ca peste 3% dintre gravidele respective pofteau si la alimente picante. Desi nu se cunoaste cu precizie cauza poftelor din timpul sarcinii, este posibil ca o combinatie de dezechilibre hormonale, carente nutritionale si anumite ingrediente din mancarurile picante sa fie responsabila de acest lucru.
Corpul tau este supraincalzit
E foarte posibil ca pofta de iute sa apara cu precadere in sezonul cald, vara, cand temperaturile sunt foarte crescute. Explicatia? Corpul simte nevoia sa se racoreasca. Si ce alta metoda de a echilibra temperatura corporala daca nu prin transpiratie!
Alimentele picante stimuleaza transpiratia si pot ajuta astfel la reglarea temperaturii corpului.
Citeste si: Cine a inventat salata Caesar acum 100 de ani
Ce trebuie să știi despre mâncarea iute
Conform unei treceri în revistă a studiilor din anul 2022, alimentele picante și ardeii iuți pot contribui la îmbunătățirea tensiunii arteriale și la scăderea riscului de deces din cauza bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral. Un alt studiu observațional din 2017 a asociat alimentele picante cu scăderea nivelului de lipoproteine cu densitate joasă (LDL), sau colesterol „rău”.
Cercetările sugerează că capsaicina poate îmbunătăți sănătatea intestinală prin creșterea cantității de bacterii bune din intestin. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina legătura dintre capsaicină și sănătatea intestinelor.
Poate că cel mai promițător beneficiu al alimentelor picante este potențialul lor de a crește longevitatea. Acest lucru se poate datora efectelor antioxidante și antiinflamatorii ale capsaicinei.
Alimentele picante sunt, în general, considerate sigure atunci când sunt consumate cu moderație. Cu toate acestea, cantitățile mari de capsaicină pot provoca: arsuri la stomac, greață, vărsături și dureri de stomac.
Citește și: Cum să te protejezi de insolație: Sfaturi și simptome la care trebuie să fii foarte atent