Un nou raport publicat de Rețeaua Europeană Anti-Sărăcie subliniază riscurile ridicate de sărăcie și excluziune socială cu care se confruntă mamele singure. În acest document se aduce în discuție impozitarea echitabilă ca un instrument esențial pentru combaterea marginalizării.
“Am fost săracă și nu știam asta”
Geneviève Baert, o femeie de 54 de ani din Belgia, reprezintă un exemplu elocvent pentru greutățile pe care le întâmpină mamele singure. Pierderea afacerii familiei și responsabilitatea de a crește cinci copii ca mamă singură au dus-o în pragul sărăciei.
Cu toate acestea, sprijinul primit de la rețelele de ajutorare i-a oferit noi perspective și a împiedicat-o să se învinovățească.
“Am avut o perioadă în care am fost săracă și nu știam asta”, spune Geneviève, într-un interviu pentru Euronews.
Peste 95 de milioane de oameni din UE sunt expuși riscului de sărăcie
Potrivit Eurostat, 22% din populația Uniunii Europene, adică 95,3 milioane de oameni, sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială.
România are cei mai mulți oameni săraci
În fruntea listei se află țări precum România (34%), Bulgaria (32%), Grecia și Spania (ambele cu 26%).
Mamele singure, în pericol de sărăcie și de excluziune socială
Geneviève Baert se află printre grupurile vulnerabile, în special grupul femeilor, conform raportului EAPN. Sărăcia femeilor este amplificată de salariile reduse și de responsabilitățile de îngrijire, femeile fiind mai susceptibile să lucreze cu jumătate de normă sau să aibă locuri de muncă temporare.
Echilibru între viața profesională și cea privată
Președintele EAPN, Carlos Sosías, atrage atenția asupra caracterului structural al situației, subliniind nevoia de măsuri care să promoveze un echilibru între viața profesională și cea privată.
Geneviève Baert subliniază importanța accesului la servicii precum grădinița pentru mamele singure. Astfel mamele singur ar putea să muncească mai mult și să-și îmbunătățească situația financiară.
Cu toate acestea, Sosías subliniază necesitatea unor modificări în politica fiscală pentru a sprijini familiile monoparentale, care reprezintă 80% dintre acestea.
Avertizarea Eurostat
Raportul avertizează că prețurile în creștere ale locuințelor și inflația ridicată afectează cel mai mult grupurile vulnerabile, inclusiv tinerii și persoanele cu nivel scăzut de educație. În Portugalia, de exemplu, aproape o cincime din populația expusă riscului de sărăcie este supraîncărcată de costurile locuințelor.
În plus, raportul evidențiază că sărăcia energetică este o problemă gravă în întreaga UE, afectând în special persoanele aflate în risc de sărăcie.
În fața acestor provocări, necesitatea unor politici sociale și fiscale mai eficiente devine imperativă pentru a asigura o mai mare echitate și pentru a reduce discrepanțele sociale și economice în Uniunea Europeană.