back to top
spot_img

2.000 de lei pentru tinerele mame. Anunțul Executivului

Banii vor fi acordați pe suport electronic, într-o singură tranșă.

Ajutor financiar de 2000 de lei din partea statului pentru tinerele mame care se confruntă cu dificultăți materiale. Potrivit Ordonanței de Urgență adoptate de Executiv, acestea vor primi un tichet pe suport electronic în valoare de 2000 de lei.

Tichetul trebuie solicitat în primele 3 luni de la nașterea copilului. De asemenea, mamele cu copii bolnavi nu vor mai plăti contribuția socială pentru indemnizațiile de concediu medical. Ajutorul va fi acordat până în anul 2027, din fonduri europene.

Cum va fi acordat acest ajutor financiar de 2000 de lei pentru tinerele mame

Valoarea tichetului social pe suport electronic este de 2.000 de lei, fiind acordată într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut. Astfel se urmărește sprijinirea cuplurilor mamă – nou-născut, putând fi achiziționate produse de îngrijire a nou-născutului. Vârsta de maxim trei luni a nou-născutului se verifică la momentul identificării cuplului mamă-nou născut de către autorităţile administraţiei publice locale şi includerea acestuia în lista celor care vor primi ajutorul financiar.4 aprilie 2024

”Prin acelaşi proiect, sprijinim tinerele mame defavorizate, cu venituri mici, sau aflate în situaţii critice de viaţă. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenţie este extrem de necesară. Propunem un ajutor financiar de 2.000 de lei, acordat o singură dată, pentru fiecare nou-născut, până în anul 2027, cu un buget de 120 de milioane de euro din fonduri europene”, a declarat Marcel Ciolacu.

Mamele care vor beneficia de acest ajutor financiar 

”(1) Cuplurile mamă-nou-născut defavorizate care beneficiază de măsura de ajutor financiar material pe bază de tichete sociale pe suport electronic şi care au calitatea de destinatari finali prevăzute în grupul- țintă principal sunt:a) mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, în baza Legii nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare; b) mamele cu dizabilităţi care nasc începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență , dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului; c) mamele care nasc începând cu dată intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență , dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite prin anchetă socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ; d) mame care nasc începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi care nu deţin acte de identitate; e) mamele minore care nasc începând cu data intrării în vigoare a prezenței ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului; f) mamele care nasc începând cu dată intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict armat.”, se mai arată în OUG.

4 aprilie 2024 Mama
Mama sursa foto pixabay

Citiți și

Se scumpesc țigările! Cât va costa un pachet, de luni

author avatar
Vlad Magda Redactor

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...