Conform unui studiu de piață publicat miercuri, majoritatea românilor și-au planificat vacanțe mai scurte de maximum 7 zile în această vară. De asemenea, preferă să se cazeze în hoteluri pentru a-și petrece timpul liber.
Potrivit unei cercetări realizate de Reveal Marketing Research, 54% dintre turiştii români au planificat o singură vacanţă pentru acest sezon estival, în timp ce 30% intenţionează să aibă două şi 15% au programat trei sau mai multe.
Spre deosebire de alţi europeni, românii preferă să îşi petreacă vacanţa principală într-o perioadă scurtă. Potrivit unui sondaj recent, 44% dintre ei stabilesc o durată sub 7 zile, în timp ce 36% aleg un interval de 7-10 zile.
Generația Z preferă vacanțele scurte, în timp ce persoanele între 35-44 de ani optează pentru sejururi mai lungi
Potrivit cercetătorilor, tinerii din Generația Z, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, au o tendință mai pronunțată de a planifica vacanțe scurte de maxim 7 zile (52%). În schimb, persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani preferă să își planifice vacanțe mai lungi. Astfel, 19% dintre ei optează pentru o durată de 11-14 zile (comparativ cu media generală de 15%), în timp ce alți 12% aleg să călătorească mai mult de 14 zile (față de media generală de 6%).
Când vine vorba de găsirea unui loc de cazare, 43% dintre turiștii români aleg să rezerve la un hotel, 31% preferă o pensiune, iar 15% optează pentru apartamente sau Airbnb. Rezultatele arată că persoanele în vârstă de peste 55 ani preferă în principal hotelurile (54%), în timp ce cei între 45-55 ani se îndreaptă spre pensiuni (38%).
Potrivit aceluiași studiu, 56% dintre turiștii români și-au planificat vacanța de vară în perioada de vârf a sezonului (iulie-august), ceea ce reprezintă un procent semnificativ mai mic decât anul trecut (65%). De asemenea, 22% au ales să meargă în vacanță în mai-iunie, iar 21% au preferat să își planifice vacanța pentru septembrie sau după aceea.
Persoanele peste 45 de ani planifică mai multe vacanțe în afara sezonului
Conform unui studiu, reprezentanții Generației Z, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, preferă să-și programeze vacanțele în iulie și august (64%), în timp ce persoanele mai mature, cu vârste de peste 45 de ani, au tendința să planifice mai multe vacanțe în afara sezonului decât restul populației (27% față de 21% din eșantion).
Când vine vorba de alegerea unei perioade de vacanță, există mai mulți factori care influențează decizia. Printre cele mai importante se numără planificarea zilelor de concediu (54%), prețul (49%), condițiile meteorologice (42%) și vacanțele copiilor (18%).

Printre aşteptările turiştilor români pentru vacanţa de vară din acest an se numără relaxarea completă (70%), petrecerea timpului de calitate cu familia (50%), aventura şi explorarea (29%), descoperirea unor culturi şi locuri noi (27%) şi participarea la diverse activităţi sportive şi recreative (15%).
O analiză mai amănunțită ne arată că părinții cu copii mici doresc să se relaxeze complet (74%) în timpul vacanțelor, comparativ cu cei fără copii sau cu copii mai mari de 18 ani (65%). De asemenea, persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani sunt cele care aspiră la noi experiențe în timpul vacanței (35% față de 29% din totalul eșantionului), iar activitățile sportive și recreative sunt preferate mai ales de bărbați (22% față de 11% femei) și tineri cu vârste între 18 și 24 de ani (21% față de 15% din totalul eșantionului).
Studiu Reveal: Românii își adaptează planurile de vacanță în fața provocărilor economice
Rezultatele studiului evidențiază modul în care românii își adaptează planurile de vacanță în fața provocărilor economice și climatice. Anul acesta, observăm o creștere semnificativă a preferinței pentru vacanțe în afara sezonului și o atenție mai mare la condițiile meteorologice extreme, precum codul roșu de caniculă pe care România îl înfruntă în prezent. În plus, opțiunile pentru petrecerea vacanței variază în funcție și de alți factori, cum ar fi vârsta sau statutul familial. Directorul executiv al Reveal Marketing Research, Marius Luican, a subliniat importanța diversității preferințelor în acest proces decizional al planificării vacanțelor de vară.
Reveal Marketing Research a desfășurat un studiu online în perioada 22 iulie – 26 iulie 2024, pe un eșantion reprezentativ pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care utilizează internetul, atât în mediul urban cât și rural. Eșantionul a inclus 1.003 persoane, iar marja de eroare maximă este de +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.
Reveal Market Resources este un centru de date care oferă studii gratuite în scopul de a sprijini piața din România în domeniul marketingului și comunicării. Ne asigurăm că resursele noastre sunt disponibile pentru toți cei interesați să își îmbunătățească abilitățile și să crească performanțele marketingului.
CITIȚI ȘI: Ciolacu despre SNSPA: Doar Ministerul Educației poate interveni