Un rstudiu realizat de World Vision România arată că majoritatea liceenilor români au o orientare valoric-ideologică de stânga, cu 78% dintre tineri situându-se pe această parte a spectrului politic.
Cercetarea, care a inclus un eșantion de 575 de liceeni din 34 de județe, relevă că tinerii își doresc un stat puternic implicat în asigurarea bunăstării sociale și protejarea drepturilor cetățenilor.
Statul protecționist și asigurarea egalității
Peste 90% dintre liceeni consideră esențial ca statul să asigure servicii de sănătate și educație de calitate pentru toți cetățenii, indiferent de veniturile acestora, și să garanteze drepturi egale. Aceste valori reflectă o orientare clară spre un stat protecționist, care să intervină pentru a reduce inegalitățile sociale.
Teme de dezbatere intensă: armată obligatorie, cenzura online și homosexualitatea
Totuși, pe anumite teme legate de libertățile individuale, opiniile liceenilor sunt împărțite. Serviciul militar obligatoriu, cenzura pe internet și legitimarea homosexualității sunt subiecte intens dezbătute:
- 56% dintre tineri se opun serviciului militar obligatoriu, în timp ce 44% îl susțin.
- 55% se opun cenzurii online, comparativ cu 45% care o susțin.
- 53% sunt pro legitimării homosexualității, iar 47% sunt împotrivă.
Majoritatea liceenilor din România îmbrățișează valorile de stânga, dar rămân divizați pe teme de libertăți individuale
Una dintre cele mai notabile constatări ale studiului este diferența semnificativă între fete și băieți în ceea ce privește orientarea valorică. Fetele tind să susțină mai puternic drepturile individuale, libertatea de exprimare și drepturile minorităților sexuale, în timp ce băieții manifestă atitudini mai conservatoare.
„Ceea ce ne-a surprins cel mai mult a fost să vedem diferența dintre băieți și fete. Băieții sunt mult mai conservatori, fetele sunt mult mai orientate spre respectarea libertăților individuale, spre liberalism, față de băieți care sunt mai orientați spre un stat autoritar, o mână de fier”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al fundației World Vision România.
Participarea politică și nivelul de informare
Studiul arată că 82% dintre liceeni cred că votul lor contează sau va conta, indicând o încredere relativ ridicată în procesul electoral. Cu toate acestea, nivelul de informare cu privire la rolul și prerogativele principalelor funcții politice este perceput ca fiind sub-mediocru, cu o medie de 4,58 puncte pe o scară de la 1 la 10.
Viziune de ansamblu asupra opiniilor adolescenților
„Odată cu acest studiu avem o viziune de ansamblu asupra valorilor și opiniilor adolescenților, înaintea alegerilor din acest an. Mulți dintre acești tineri vor fi la primul lor vot. Pe de o parte, vedem că liceeni sunt preocupați de idei și teme politice, dezbat intre ei și în mediile din care fac parte și încearcă să se pregătească pentru contextul valoric social în care vor intra ca adulți. Pe de altă parte, temele referitoare la drepturile și libertățile individuale sunt disputabile, ceea ce arată o mai mare nevoie de informare și educare în rândul tinerilor. Dezbaterea, gândirea critică, schimbului de argumente și pregătirea implicării acestor tineri în viața publică sunt extrem de importante pentru ca ei să fie mai puțin vulnerabili la manipulare și la mesaje de tip populist.”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al fundației World Vision România.
Sociolog: Studiul despre liceeni arată „schimbări valorice semnificative”
„Noi traversăm în aceste momente mai multe situații cu potențial de stres, transformare digitală, război la graniță, ani electorali, crize economice. Cred că studiul acesta ne spune de fapt „atenție, se întâmplă de fapt la generațiile de elevi, de tineri, niște schimbări valorice semnificative”, a explicat sociologul Ioan Hossu pentru ProTV.
Liceenii sunt preocupați de idei și teme politice
Aceste concluzii oferă o perspectivă complexă asupra valorilor și opiniilor adolescenților români în contextul alegerilor din acest an. Este clar că tinerii sunt preocupați de idei și teme politice, ei dezbat intens în mediile lor, dar există o nevoie evidentă de educare și informare suplimentară pentru a le consolida înțelegerea și participarea la viața publică.
Studiul „Profilul ideologic al liceenilor din România” este un instrument important pentru a înțelege tendințele și prioritățile noii generații , dar și pentru a adapta politicile publice la nevoile și valorile acestora.
Studiul integral poate fi consultat AICI.