Maioneză de post cu pufuleți. Poate părea ciudat să auzi că se poate face maioneză fără ouă, când, în fond, ele sunt ingredientul principal al acestui preparat, dar gospodinele au găsit o soluție și pentru cei care țin post sau sunt vegetarieni. Iată cum se face maioneza de post!
Maioneza de post se prepară din doar cinci ingrediente și o înlocuiește perfect pe cea clasică în preparatele în care ne dorim un plus de savoare. Fie că vorbim despre salata de cartofi, de vinete sau cea Boeuf (fără carne), maioneza de post poate fi consumată cu succes în perioada postului.
Reteța de maioneză de post cu… pufuleți
Maioneza de post se prepară rapid şi din puţin ingrediente, iar pufuleţii sunt ingredientul principal. Sună ciudat, nu? De acord, însă gospodinele care au încercat-o sunt foarte încântate de rezultat.
Ingrediente maioneza de post cu pufuleți:
- 50 g pufuleți mărunțiți praf;
- 2-3 linguri apă plată;
- 6 linguri ulei;
- 1 lingură muștar simplu;
- zeama de la o jumătate de lămâie;
Mod de preparare maioneză de post din pufuleţi: Se adaugă apa peste pufuleții mărunțiți și se lasă un minut la înmuiat.
Se adaugă uleiul și muștarul, apoi se mixează bine. Când începe să se umfle și să se deschidă ușor la culoare, se adaugă zeama de lămâie și se asezonează, după plac, cu sare şi piper. Maioneza de post din pufuleţi se poate adăuga în salate sau se poate consuma pe pâine, cu puţin usturoi.
Altă rețetă pentru maioneza de post
O altă maioneză de post se poate obține din lapte de sora și se spune că este delicioasă, de asemenea. Aveți nevoie de un mixer vertical pentru a amesteca bine, timp de 30 de secunde, aceste ingrediente:
- 100 ml lapte de soia
- 200 ml ulei
- 1 lingura mustar
- zeama de lamaie
- sare și piper
Rețetă maioneză de post din cartofi
Fierbeți câțiva cartofi fără coajă și când sunt gata, îi transformați într-un piure fin,în care se adaugă muștarul și o lingură de ulei de măsline, amestecând încontinuu. Compoziția se completează cu muștar și ulei de măsline până se obține consistența dorită.
Rețetă maioneză de post din avocado
Maioneza de post se poate face și din avocado. Este drept că acestea sunt, de fapt, niște sosuri delicioase care pot fi folosite pentru a lega diverse ingrediente, asemenea maionezei clasice, dar le putem numi, de ce nu, maioneză de post.
Ingrediente pentru maioneză din avocado:
- 2 buc avocado
- 300 ml ulei de floarea soarelui
- 100 ml apă minerală
- 50 gr muștar clasic
- zeama de la o lămâie
- sare și piper
După ce desfaceți pulpa de avocado, o stropiți imediat cu zeamă de lămâie pentru a nu oxida. Puneți toate ingredientele în recipientul blenderului vertical și se amestecă bine până capătă o consistență de maioneză.
La final, se adaugă apă minerală pentru a regla cremozitatea, dar și gustul maionezei.
Citește și: Ţii post sau eşti vegan? Iată cum poți obține proteinele necesare!
Rețetă maioneză de post cu aquafaba
Maioneză de post cu aquafaba (lichidul din conserva de fasole boabe sau năut) este cremoasă și delicioasă.
Aquafaba este lichidul din conservele de fasole boabe sau năut. Aceste conserve sunt naturale, conținând doar boabele respective, apă și sare. Ele sunt sterilizate la temperaturi înalte iar lichidul rezultat este bogat în proteine, vâscos și ușor tulbure.
Ingrediente pentru maioneza de post cu aquafaba (rețetă de la Savori Urbane)
- 150 ml zeamă de la conserva de fasole boabe sau năut (aquafaba)
- 3 lingurițe cu vârf de muștar simplu
- 250 ml ulei de floarea soarelui
- sare (după gust)
- zeamă de lămâie (după gust)
Se pune zeama în blender, se adaugă 2 lingurițe cu vârf de muștar simplu și 200 ml de ulei de floarea soarelui. Se mixează bine până se întărește, apoi se adaugă și restul de ulei. Dacă simțiți nevoia de mai multă sare, zeamă de lămâie sau muștar, puteți adăuga așa cum doriți.
Citeste si: Valea Rinichilor. Localitatea în care oamenii și-au vândut rinichii, păcăliți că le vor crește la loc