Consiliul JAI care va avea loc pe 4 decembrie nu va supune la vot aderarea României la Schengen, desi subiectul se află pe ordinea de zi a reuniunii, au precizat surse politice. Astfel, se doreşte convocarea unul nou Consiliu Extraordinar, până la sfârşitul lunii decembrie, în care să se decidă o aderare în etape a ţării noastre, mai întâi pe aerian, din martie anul viitor.
Scenariul a fost discutat şi de premierul Marcel Ciolacu cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, Spania deţinând preşedinţia Consiliului, în această perioadă.
Nu se pune problema decuplării de Bulgaria, în acest context
Astfel, la Consiliul JAI din 4 decembrie ar urma să se discute situaţia aderării României şi Bulgariei la Schengen fără să se supună la vot acest lucru, în condiţiile în care în Olanda încă sunt negocieri pentru formarea noului Guvern.
Un Consiliu Extraordinar al JAI, la finalul lunii decembrie, ar urma să supună la vot o posibilă aderare a României şi Bulgariei, dar în etape, mai întâi pe aerian, din luna martie anul viitor, şi apoi pe rutier şi maritim, în etapa a doua.
Iohannis îl contrazice pe Ciolacu pe subiectul Schengen
Preşedintele a afirmat că negocierile pentru aderarea României la Schengen continuă şi că există puţine variante: ori intrăm România şi Bulgaria, ori nu intră niciunul, ori intră unul şi celălalt, nu, a spus şeful statului, precizând că cea mai bună variantă este ca cele două ţări să intre împreună.
Președintele României l-a contrazis pe premierul Marcel Ciolacu, care a declarat că Bucureștiul ar putea să ia în considerare decuplarea de Bulgaria.
„Toţi căutăm să convingem în special partea austriacă, se ştie, care este foarte reticentă”
”Negocierile pentru aderarea României la Schengen continuă şi nu continuă, ca să zic aşa, la un nivel mic, ci toţi suntem foarte implicaţi, toţi căutăm să convingem în special partea austriacă, se ştie, care este foarte reticentă în continuare în această speţă. Se continuă pe toate planurile şi evident că se discută mai degrabă informal decât formal şi diferite variante de cum se poate continua”, a spus preşedintele.
Klaus Iohannis a arătat că ”nu este foarte complicat de văzut că există puţine variante”
”Ori intrăm România şi Bulgaria, ori nu intră niciunul, ori intră unul şi celălalt, nu. Sunt variante sigur teoretice şi aş vrea să subliniez din capul locului că de departe, cea mai bună variantă este ca România şi Bulgaria să intre împreună în spaţiul Schengen şi spre asta converg toate negocierile şi toate încercările de a convinge pe cei care încă sunt reticenţi în această chestiune”, a precizat Iohannis.
Cu o zi înainte, premierul Marcel Ciolacu a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că va cere guvernului spaniol, care deține președinția rotativă de șase luni a Uniunii Europene, să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în decembrie pentru a reexamina candidatura României la Spațiul Schengen.
CITEȘTE ȘI: