Mai există coaliția Nicu și Marcel?

Până în prezent, se ştie doar data alegerilor europarlamentare, stabilite la nivel european în 9 iunie

Mai există coaliția Nicu și Marcel? Întrebarea este una pertinentă, în contextul în care PSD şi PNL nu au ajuns luni la un acord privind o comasare a alegerilor locale cu europarlamentare şi parlamentare cu prezidenţiale.

Discuțiile s-au blocat la decizia privind candidaturile la prezidențiale, pentru că niciunul dintre partide nu s-a arătat dispus să renunțe la candidatul propriu, potrivit unor surse politice.

Adio, dar rămân cu tine! Se mai face sau nu comasarea?

Liberalii își doresc candidatura la prezidențiale și sunt dispuși să ofere social-democrațiilor restul puterii administrative și executive pentru a obține acest lucru. De partea cealaltă, liderii PSD fac presiuni asupra lui Marcel Ciolacu să nu cedeze candidatura la prezidențiale.

În prezent, nu este clar dacă liderul PSD își dorește să intre în competiția pentru prezidențiale. Cert este că în interiorul PSD, lideri locali apropiați de Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose insistă ca partidul să fie cel care va da candidatul la prezidențiale, potrivit Hotnews.ro.

13 februarie 2024 Mai există coaliția Nicu și Marcel?

Mai există coaliția Nicu și Marcel?

În aceste condiții, este posibil ca cele patru runde de alegeri să aibă loc la termen. Până în prezent, se ştie doar data alegerilor europarlamentare, stabilite la nivel european în 9 iunie.

Social-democrații și partenerii lor de guvernare liberali s-au reunit luni, de la ora 16.00, la Palatul Victoria, pentru a lua o decizie în privința comasării alegerilor de anul acesta.

Preşedintele PNL a fost întrebat la Senat cât timp mai are coaliţia să ia o decizie în privinţa comasării alegerilor şi dacă vor exista şi alte întâlniri, după cea de vineri.

”Eu cred că orice prelungire dincolo de ziua de vineri este inoportună şi nu mai are niciun fel de rost să mai discutăm, pentru că pe de o parte ocupăm spaţiul public cu un subiect care se rostogoleşte şi aşa de prea mult timp şi până la urmă trebuie să vedem care sunt şi celelalte probleme care trebuie rezolvate”, a spus Ciucă.

Liderul liberal a menţionat că în istoria alegerilor, partidele mainstream din România nu au putut să nu aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale.

”Consider că este absolut normal, pentru ca cetăţenii să poată să vină la vot, nu pe ceva dinainte stabilit ci să lăsăm electoratul să decidă”, a spus Ciucă.

Suprapunerea mai multor alegeri mai mult să încurce decât să ajute?

Întrebat despre şedinţa PNL de astăzi, Nicolae Ciucă a precizat că nu există pe ordinea de zi de astăzi subiectul comasării alegerilor, ci doar măsuri organizatorice interne.

”Neîncheindu-se negocierile, există o profilare pentru ordinea de zi a Consiliului şi atunci poate exista o astfel de decizie”, a spus Ciucă. Preşedintele PNL a spus că în coaliţie conveniseră să ia o decizie şi neluându-se, s-a amânat”.

”Acesta este procesul de negociere şi trebuie să mergem cu el până la capăt şi să anunţăm decizia finală. Eu consider că suntem oameni responsabili. (..) Ne asumăm fiecare să urmăm cursul în această jumătate de an electorală, ca atare mai abitir este nevoie de stabilitatea coaliţiei şi de derularea programului de guvernare”, a punctat Nicolae Ciucă.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marţi, că discuţiile în coaliţie nu s-au blocat, fiind luate mai multe decizii în ultima întâlnire, dar nu s-a ajuns la un consens privind comasarea alegerilor din cauza ”specificului fiecăruia.”

În plus, premierul afirmă că s-ar putea ca suprapunerea mai multor alegeri mai mult să încurce decât să ajute, însă AEP face o analiză în acest moment.

CITIȚI ȘI:

Comasarea alegerilor scoate „săbiile” pe masă între PSD și PNL. Iar românii nu știu cum vor vota anul acesta

author avatar
Vlad Andreea
Alte stiri

POPULARE