Maggie Smith a murit la vârsta de 89 de ani. Cunoscută prin rolurile din Harry Potter şi Downton Abbey, actrița este omagiată de Regele Charles, care o numește “comoară națională”. În filmele „Harry Potter”, Maggie Smith a interpretat-o pe acerba profesoară Minerva McGonagall, faimoasă pentru pălăria ei de vrăjitoare.
A murit Maggie Smith, profesoara McGonagall din Harry Potter
În Marea Britanie și întreaga lume, Maggie Smith a cucerit afecţiunea publicului internaţional prin roluri venite târziu – extravaganta profesoară McGonagall în Harry Potter şi arţăgoasa dar spirituala contesă văduvă Lady Violet în serialul de televiziune Downton Abbey.
Adresându-i un omagiu, Daniel Radcliffe, care l-a interpretat pe Harry Potter, a spus: „Era un intelect feroce, avea o limbă glorios de ascuțită, putea intimida și fermeca în aceeași clipă și era, așa cum toată lumea vă va spune, extrem de amuzantă. Mă voi considera întotdeauna uimitor de norocos că am putut lucra cu ea și că am petrecut timp în jurul ei pe platou. Cuvântul legendă este folosit în exces, dar dacă se aplică la cineva din industria noastră, atunci se aplică la ea. Mulțumesc Maggie”.
Actrița Emma Watson a spus despre Maggie Smith că a fost „reală, onestă și amuzantă”. „Maggie, există o mulțime de profesori bărbați și, pentru Dumnezeu, tu te-ai descurcat de minune”.
În serialul ITV „Downton Abbey”, Dame Maggie Smith a interpretat-o pe Violet Crawley, contesa Dowager de Grantham de-a lungul celor șase seri ale serialului. În restul carierei sale, a câștigat două Premii Oscar – pentru „The Prime of Miss Jean Brodie” în 1970 și „California Suite” în 1979. A avut alte patru nominalizări și a primit șapte Premii Bafta.
Maggie Smith, omagiată de Regele Charles
Într-o declarație, Regele Charles și Regina Camilla au spus: „În timp ce se trage cortina peste o comoară națională, ne alăturăm tuturor celor din întreaga lume în amintirea cu cea mai mare admirație și afecțiune a numeroaselor sale performanțe extraordinare, precum și a căldurii și spiritului ei care au strălucit atât pe scenă, cât și în afara ei”.
Prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, a fost de acord că Dame Maggie Smith a fost „o adevărată comoară națională a cărei operă va fi prețuită pentru generațiile viitoare”.
Cine a fost Dame Maggie Smith
Născută la 28 decembrie 1934, la Ilford, în sud-estul Angliei, Margaret Smith debutează pe scena Oxford Playhouse la începutul anilor ’50. Când avea 4 ani, familia ei, inclusiv frații ei gemeni mai mari, Alistair și Ian, s-au mutat la Oxford, unde tatăl lui Smith lucra ca patolog în domeniul sănătății publice la universitate.
Maggie Smith a urmat cursurile liceului Oxford High School până la vârsta de 16 ani, când a plecat să studieze actoria la Oxford Playhouse, potrivit huffpost.com. Ea se alătura apoi trupei londoneze de teatru Old Vic, iar apoi Royal National Theatre, unde înşiră succese alături de soţul său, actorul Robert Stephens.
Ei au doi fii, de asemenea actori, Chris Larkin şi Toby Stephens, iar cuplul se desparte în 1973. Maggie Smith se recăsătoreşte la scurt timp după aceea cu dramaturgul Beverley Cross, cu care pleacă să trăiască şi muncească în Canada.
Debutul în cinema al lui Maggie Smith are loc în 1958, în Nowhree To Go, alături de Basil Dearden şi Seth Holt. Ea este nominalizată pentru prima oară la Oscaruri pentru interpretarea Desdemonei în adaptarea lui Othello a lui Stuart Burge. Ea îi dă atunci replica unui gigant britanic al Celei de-a Şaprte Arte, Lawrence Olivier, potrivit news.ro.
În 1969 obţine Oscarul celei mai bune actriţe cu The Prime of Miss Jean Brodie.
De-a lungul carierei de peste 60 de ani, Maggie Smith a jucat în mai mult de 80 de filme și seriale TV și a apărut în zeci de piese de teatru, inclusiv patru pe Broadway. Smith a jucat în filme precum „Othello” (1965), „The Prime of Miss Jean Brodie” (1969), „Clash of the Titans” (1981), „The Secret Garden” (1993), „Gosford Park” (2001), „The Best Exotic Marigold Hotel” (2012) și „The Lady in the Van” (2015).
Citește și: Miturile legate de hormonii sexuali duc la sarcini nedorite la minore
Citeste si: Cât de Important Este Micul Dejun Și Care Este Impactul Său Asupra Sănătății
Citeste si: Rozmarin, planta minune – beneficii și proprietăți