Magazinele vor fi obligate să reducă prețurile la alimente înaintea datei expirării acestora. Amenda pentru nerespectarea acestui lucru este de până la 20.000 de lei.
Obligația pe care o vor avea magazinele este prevăzută în legea privind reducerea risipei alimentare, promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis.
Astfel, consumatorii vor putea cumpăra alimente cu prețurile mai mici.
Dacă alimentele nu mai pot fi destinate consumului uman, acestea trebuie direcţionate către adăposturile de animale, iar în final ele pot deveni compost sau biogaz. Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, cu modificările ulterioare.

„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a declarat deputata Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului.
Potrivit noii legi, va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot primi produse alimentare atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate.De asemenea, va exista o platformă naţională de raportare a datelor privitoare la risipa alimentară de la operatori, care va fi creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii.
Magazinele au obligația de a reducere preţurile la alimente înainte de data expirării, de a dona alimentele care nu mai sunt perisabile, de a transfera alimentele pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor.
„Această lege va avea un impact major în România, ţară în care, deşi câştigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantităţile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari. De ce? Pentru că până acum nu aveam ceea ce oferă această lege – cadrul legal clar, simplu, astfel încât surplusul de alimente să ajungă exact la cei care au nevoie. Nouă lege înseamnă o mână de ajutor şi pentru antreprenori, pentru că presupune mai puţină birocraţie. Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030. Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună”, mai arată sursă citată.

Citiți și
Când iarna e ca vara. Transalpina și Transfăgărășan deschise tot anul?