Procurorii din California au lansat un avertisment cu privire la o nouă tactică de escrocherie implementată de mafia românească, care amenință siguranța financiară a oamenilor din Statele Unite ale Americii.
Metoda, cunoscută sub numele de skimming, a fost adaptată și folosită de infractori.
“Mafia românească vine după cardurile voastre”
Infractorii români au revoluționat modul în care fura informațiile personale ale clienților din magazinele alimentare din California, instalând dispozitive discrete de skimming pe casele de marcat de tip self-checkout. Aceste dispozitive, care nu arată deloc diferit de cele normale, folosite legal, rețin datele de pe cardurile clienților în timp ce aceștia fac plăți.
“Este vorba despre interlopi români, care trec granița ilegal, fură tot ce pot, iar dacă sunt prinși își taie brățările de monitorizare,” au declarat procurorii americani pentru Fox News.
Complicitate cu falși cerșetori
Metoda de skimming nu se oprește doar la instalarea dispozitivelor pe casele de marcat, ci implică și o strategie ingenioasă de distrugere. Infractorii plasează complici în fața magazinelor importante, care mimează cerșetoria.
“Uneori vor avea câțiva copii. Și folosesc de fapt tehnologia Bluetooth care este conectată la «skimmerele» din interiorul magazinelor. Așa că este un fel de «doi în unu», primind bani de la oameni și furând numerele de pe carduri”, spun procurorii.
Autoritățile americane recomandă ca oamenii să fie vigilenți și să verifice cu atenție dispozitivele de plată înainte de a introduce cardurile. “Dacă se clatină sau se desprinde, înseamnă că acela este fals,” avertizează aceștia.
Mafia românească face 9 milioane de dolari pe lună
Furtul de informații financiare este doar vârful icebergului în ceea ce privește activitățile infracționale ale mafiei românești. Potrivit Fox News, aceștia pot încasa până la 9 milioane de dolari pe lună, iar acest lucru e o amenințare serioasă nu doar pentru persoanele afectate, ci și pentru economia americană în ansamblu.
Peste 100 de milioane de dolari furați de la asistatii social
Potrivit procurorului districtual Todd Spitzer din comitatul Orange, furtul de informații financiare nu afectează doar indivizii, ci și programele de asistență socială finanțate de contribuabili. Peste 100 de milioane de dolari au fost sustrași de la beneficiarii acestor programe, afectând grav persoanele vulnerabile și comunitățile defavorizate.
“Victimele sunt mame singure care se luptă pentru a le asigura un acoperiș deasupra capului copiilor lor și a le pune mâncare pe masă, precum și oameni muncitori care au nevoie de o mână de ajutor și care se trezesc stând la coadă la casa de marcat cu sacoșele pline de cumpărături. Între timp, hoții folosesc acești bani pentru a finanța crima organizată, pentru a-și cumpăra mașini de lux în valoare de sute de mii de dolari și pentru a duce o viață de lux la care adevărații beneficiari nu pot decât să viseze”, a declarat Spitzer.
Mulți dintre membrii familiilor de interlopi se laudă cu obținute pe TikTok. Un suspect de 14 ani a fost identificat de polițiști conducând o mașină sport în valoare de 250.000 de dolari și purtând un Rolex.
“În câteva comitate din sudul Californiei, printre care Orange, Riverside, Los Angeles și Santa Barbara, se desfășoară aproximativ 15% din activitatea mafiei românești de pe teritoriul SUA”, spun procurorii.
FBI a arestat în România 48 de suspecți și a recuperat peste un milion de dolari
Eforturile pentru contracararea acestei activități infracționale au implicat colaborarea dintre autoritățile americane și cele române. În decembrie, FBI a efectuat raiduri în zeci de locații din România în legătură cu furturile din California bazate pe clonarea cardurilor. Aceste operațiuni au dus la arestarea a 48 de suspecți și recuperarea a peste un milion de dolari, precum și a 11 mașini de lux.
Ramificații în Mexic
Mai mulți suspecți arestați în România au legături și cu banda mexicană Riviera Maya, care la rândul ei este acuzată de furturi de milioane de dolari în zone turistice pe care le frecventează americanii, cum ar fi Tulum și Cancun din Quintana Roo.