Ministerul Afacerilor Externe precizează, în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, că potrivit informaţiilor furnizate de către autorităţile israeliene, unul dintre cetăţenii cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, semnalat iniţial pe lista persoanelor dispărute, este ostatic în Fâşia Gaza.
„Până la acest moment, Ambasada României la Tel Aviv şi Consulatul General al României la Haifa nu au recepţionat solicitări de sprijin consular privind dispariţia sau decesul altor cetăţeni români în Statul Israel şi menţin contactul cu autorităţile israeliene”, mai transmite MAE, în informarea de presă.
“Punctul de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Egipteană, s-a deschis pentru a permite transportul ajutoarelor umanitare”
Ministerul Afacerilor Externe preciza, joi, că autorităţile israeliene au informat cu privire la dispariţia a încă unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Israel. Astfel, până în prezent, patru persoane cu cetăţenie israeliano-română au murit şi două sunt date dispărute.
“În continuarea informațiilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că în cursul acestei zile, potrivit informațiilor primite din teren, punctul de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Egipteană, s-a deschis pentru a permite doar accesul camioanelor ce transportă ajutoare umanitare.
Este vorba despre ajutoare umanitare furnizate de Organizația Națiunilor Unite și anunțate în cursul zilei de vineri, 20 octombrie 2023, de către secretarul general al organizației, Antonio Guterres. Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe menține coordonarea cu alte state și organizații internaționale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetățeni/funcționari.
MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile israeliene și cele egiptene în vederea asigurării condițiilor necesare pentru evacuarea cetățenilor români din Fâșia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah”, precizează oficiali ai MAE.
Armata israeliană, informații noi despre ostaticii Hamas
Armata israeliană a publicat noi informații legate de situația ostaticilor și oamenilor dispăruți după atacul Hamas din 7 octombrie. Conform IDF, majoritatea ostaticilor sunt încă în viață.
Peste 20 dintre ostatici au vârste sub 18 ani, în timp ce 10-20 dintre ei sunt de peste 60 de ani. IDF spune că numărul celor dispăruți este între 100 și 200. De cealaltă parte, un purtător al Hamas spune că numărul răpiților este între 200 și 250.
Afișe cu persoanele răpite de Hamas au apărut și în București: „Ajută-ne să îi aducem înapoi în viață”
Numeroase afișe cu și despre israelienii răpiți din propriile case de către teroriștii Hamas au apărut pe stâlpi, panouri și alte elemente de mobilier urban în București. Afișele sunt titrate cu alb pe fundal roșu „RĂPIȚI” și apoi pe fiecare sunt puse fotografii și detalii cu cei răpiți, pe fiecare afiș câte o altă persoană sau familie.
Conflictul armat dintre Israel și organizația islamistă Hamas din Fâșia Gaza a intrat în cea de-a 13 zi. Până acum, informațiile oficiale confirmă că aproximativ 1.400 de israelieni și aproximativ 3.500 de palestinieni au fost uciși.
„Pe 7 octombrie 2023, aproape 200 de civili inocenţi au fost răpiţi din Israel şi duşi prizonieri în Fâşia Gaza. Nici până în acest moment nu se ştie unde sunt ținuți.
Mai mult de 3000 de persoane (femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni şi 85 de ani) au fost rănite, ucise, batute, violate şi despărțite în mod brutal de familiile lor, de către Hamas”, se arată scris pe afișe.
Anunțul vine și cu un mesaj „Te rog ajută-ne să îi aducem înapoi în viață”, un hashtag #KidnappedFromIsrael și un link care duce către site-ul kidnappedfromisrael.com.
Pe site-ul respectiv sunt publicate toate poveștile și fotografiile celor răpiți de Hamas. Despre proiect este scris că „Afișele au fost create de un mic grup de israelieni stabiliți în New York City, condus de artiștii Nitzan Mintz și Dede Bandaid, și proiectate de Tal Huber în parteneriat cu Shira Gershoni.”
CITEȘTE ȘI: