Lumea ar putea avea primul „trilionar”(n.r. deținător de o mie de miliarde) în următorii zece ani, estimează organizația anti-sărăcie Oxfam International, în raportul anual al inegalităților globale, prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davas.
Pe de altă parte, în contextul geopolitic actual, aproape cinci miliarde de persoane au devenit mai sărace în perioada 2020-2023, relatează Associated Press.
Din 2020 și până în prezent, averile lui Jeff Bezos, Warren Buffet, Bernard Arnault, Larry Elison și Elon Musk au crescut cumulativ cu peste 114%, atingând valoarea totală de 869 de miliarde de dolari. Raportul Oxfam privind inegalitatea, notează că dacă această tendință va continua, lumea ar putea vedea primul trilionar până în 2034.
Lumea ar putea avea primul trilionar. Când se va reduce sărăcia
Calculele mai arată că în condițiile aceleiași tendințe, pentru eradicarea sărăciei la nivel global, vor fi necesari alți 229 de ani, notează presa internațională.
„Aceste extreme nu pot fi acceptate ca fiind noua normă, lumea nu își poate permite încă un deceniu de divizare. Sărăcia extremă în cele mai sărace țări este încă mai mare decât era înainte de pandemie, însă un număr mic de oameni superbogați se întrec în a deveni primul trilionar al lumii în următorii 10 ani”, a declarat Aleema Shivji, director executiv interimar al Oxfam, citat de CNN.
Deși inegalitatea este în creștere, sunt și câteva aspecte pozitive, a declarat Nabil Ahmed, directorul Oxfam America pentru justiție economică și rasială. Muncitorii și-au arătat puterea prin greve și înțelegeri care le îmbunătățesc salariul și condițiile de muncă. De asemenea, unele guverne au fost de partea lor, promovând politici menite să consolideze drepturile lucrătorilor, menționează sursa citată.
Cine sunt super-bogații planetei
Cel mai mare câștigător al creșterii din ultimii trei ani este miliardarul american Elon Musk, care conduce companii precum Tesla și SpaceX. Averea sa a crescut, cu tot cu luarea în calcul a inflației, la 245,5 miliarde de dolari, arată cifrele din luna noiembrie 2023, ceea ce înseamnă o creștere cu 737% față de martie 2020.
Nici Bernard Arnault, președintele gigantului francez al produselor de lux LVMH, nu se poate plânge. El și familia au o avere netă de 191,3 miliarde de dolari, în creștere cu 111%, față de 2020.
Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, are o avere de 167,4 miliarde de dolari, în creștere cu 24%; fondatorul Oracle, Larry Ellison, a ajuns la 145,5 miliarde de dolari, în creștere cu 107%.
Lista celor mai bogate cinci persoane a fost completată de directorul general al companiei Berkshire Hathaway, Warren Buffett, a cărui avere netă a crescut cu 48%, ajungând la 119,2 miliarde de dolari.
În general, miliardarii și-au văzut averea crescând cu 3.300 de miliarde de dolari, sau 34%, din 2020, averile lor extinzându-se de trei ori mai repede decât rata inflației, potrivit Oxfam.
Miliardarii americani, dintre care mulți își obțin averea din capitalul social al companiilor pe care le conduc, sunt cu 1.600 de miliarde de dolari mai bogați decât cei din restul lumii.
Oficial, România are șase miliardari
Revista americană de business Forbes a inclus șase români în topul miliardarilor pe anul 2023.
Pe primul loc între miliardarii români este Ion Țiriac (83 de ani), cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari. El se clasează pe locul 1516 la nivel mondial. Principalele sale domenii de business sunt sectorul financiar și asigurările, auto, imobiliare, sport. Președintele grupului Țiriac este cunoscut și pentru cariera sa de tenismen, jucând 3 finale de Cupa Davis pentru România, dar a fost și hocheist, reprezentând țara la Jocurile Olimpice din 1964, potrivit Forbes. El are 3 copii.
Pe locul al doilea (1725 mondial) este băcăuanul Dragoș Pavăl, cu o avere estimată la 1,7 miliarde de dolari. Dragoș Pavăl (56 de ani) este co-fondator al Dedeman, cel mai mare lanț de magazine fizice românesc, axat pe bricolaj. De asemenea, el a co-fondat Pavăl Holding, un vehicul financiar care face investiții în domenii diverse.
Daniel Dines (51 de ani) se află pe locul al treilea (1804 mondial) între bogații României, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari la data de 4 aprilie 2023. El cedat astfel prima poziție pe România, după ce în 2022 averea sa fusese estimată la 2,9 miliarde de dolari, iar un an mai înainte, la 6 miliarde de dolari. Daniel Dines este co-fondator și co-CEO al companiei româno-americane UiPath, primul „unicorn” dat de România, prima companie fondată la noi și listată pe Bursa de la New York și, totodată, cea mai mare companie privată înființată în România, ca valoare de piață. Dines este, de asemenea, un investitor activ în startup-uri de tehnologie, dar și în sectorul imobiliar.
Ion Stoica (58 de ani) are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari și este pe locul 2259 la nivel mondial. Deși s-a stabilit de mult timp în SUA, unde este profesor de informatică la Universitatea UC Berkeley, din California, Stoica este considerat miliardar din România de către cei de la Forbes. Ion Stoica este președinte și co-fondator al companiilor tech americane Databricks și Anyscale. Databricks a fost evaluată la 38 de miliarde de dolari, în urma celei mai recente runde de investiții private, din 2021.
Matei Zaharia (37 de ani) are o avere estimată tot la 1,2 miliarde de dolari. El s-a născut în România, dar a plecat, încă din copilărie, cu familia sa, în Canada, iar apoi a ajuns în SUA. Matei Zaharia este colaborator al lui Ion Stoica și co-fondator al Databricks. Reputat informatician, el este cunoscut ca autor al motorului de analiză de date Apache Spark, utilizat la nivel mondial.
Adrian Pavăl (54 de ani) este fratele lui Dragoș Pavăl și co-fondator al imperiului Dedeman – Pavăl Holding. Adrian Pavăl ocupă poziția 2405 în topul Forbes, la nivel mondial. El are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari.
CITEȘTE ȘI: Noii miliardari ai lumii se bazează pe moșteniri