Lucian Pahonţu, șeful SPP, a fost trecut în rezervă de Klaus Iohannis, după 19 ani în funcție. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul prin care l-a trecut în rezervă pe generalul Lucian Pahonţu, începând din 2 noiembrie.
Klaus Iohannis l-a trecut în rezervă pe generalul Lucian Pahonţu
Lucian-Silvan Pahonțu, general cu patru stele, a fost pentru mai bine de 18 ani directorul Serviciului de Protecție și Pază (SPP), timp în care s-a remarcat drept unul dintre cei mai longevivi șefi de instituții de siguranță națională din România. Conform Administraţiei Prezidenţuiale, preşedintele Iohannis a semnat vneri „decretul privind trecerea în rezervă a domnului general – cu patru stele Pahonţu Lucian-Silvan din Serviciul de Protecţie şi Pază, la data de 2 noiembrie 2024”.
„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 1 noiembrie 2024, decretul privind trecerea în rezervă a domnului general – cu patru stele Pahonţu Lucian-Silvan din Serviciul de Protecţie şi Pază, la data de 2 noiembrie 2024”, informează Administraţia Prezidenţială.
Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază este unul dintre cei mai longevivi directori de servicii speciale din România. Lucian Pahonţu împlineşte anul acesta 60 de ani şi se află la conducerea SPP din 2005. Așadar, Lucian Pahonțu stat în funcţie 19 ani, fiind numit de fostul preşedinte Traian Băsescu.
Cariera și ascensiunea în fruntea SPP a lui Lucian Pahonțu
Lucian Pahonțu a început să atragă atenția asupra sa în domeniul securității naționale odată cu numirea sa la conducerea SPP, având anterior o carieră în cadrul structurilor de apărare. Din 2005, sub conducerea sa, SPP a desfășurat numeroase misiuni de protecție și pază pentru oficiali români și străini, având un rol crucial în asigurarea siguranței președinților României, a premierilor și altor demnitari.
Mandatele lui Lucian Pahonțu la șefia SPP nu a fost lipsite de controverse, fiind adesea criticat în spațiul public și politic. Printre acuzațiile vehiculate s-a numărat presupusa implicare a SPP în influențarea unor figuri politice sau în furnizarea de informații către anumiți lideri, potrivit Gândul.
În 2018, Liviu Dragnea, fostul președinte al Camerei Deputaților, l-a acuzat pe Lucian Pahonțu că ar fi intervenit în decizii politice, acuzându-l de „activități neconstituționale” menite să influențeze liderii PSD. Lucian Pahonțu a negat aceste acuzații, subliniind caracterul apolitic al SPP.
Citește și: Fraudă online în România: metoda „Bursa de Valori București”
Citeste si: Băncile sugerează clienților să verifice mesajele antifraudă, ca măsură de precauție