Gustări, fructe și vin puse într-un coșuleț. Ar putea suna ca o mică pregătire pentru un picnic perfect, dar unde anume? Sunt multe locuri perfecte pentru așa ceva, iar în curând, poate fi posibil și la București.
Coșu de picnic poate fi pus, spre exemplu, pe malul râului care curge prin Parcul Național Kumana, la o oră de mers cu mașina spre Mecca surfing-ului: Golful Arugam de pe coasta de est a Sri Lanka. În timp ce sorbiți un balon de ceai de Ceylon, puteți observa căprioare, bivoli sălbatici, elefanți sau leopard care își potolesc setea în râu, potrivit Wanderlust. Ca alternativă, întindeți o pătură în Kumana Villu – o mlaștină de mangrove de 202 hectare, unde berzele pictate își hrănesc puii în vârfurile copacilor. Zona este de explorat cel mai bine între aprilie și septembrie, pentru a scăpa de musonul anual. Operatorii de turism proiectează excursii la comandă, cu accent pe călătorii durabile și lente și pot aranja chiar un picnic.
Un picnic pe plajă în Rapid Bay, Australia, poate fi clar pe gustul oricui. Legenda spune că, atunci când exploratorul Colonel Light a aterizat în Rapid Bay în 1830 la bordul HMS Rapid, a spus că nu a văzut un loc care să-i placă mai mult și că este greu să nu fii de acord cu el. La doar 90 de minute de mers cu mașina de Adelaide, pe plaja Flurieu din Australia de Sud – plaja golfului este situată sub stânci cu vedere la ocean. Apa este cea mai caldă în octombrie așa că poți lua coșulețul în care ai pus brânză locală, pâine și vin McLaren Vale din podgoriile învecinate, și poți avea picnic pe plajă, înainte de a merge la înot. Puteți, de asemenea, să faceți snorkeling sau să faceți scufundări.

La Sanctuary Kusini, Tanzania
Încă ceva frumos: picnic în grădina de trandafiri din Sacramento, California – McKinley Rose Garden. Supranumită Capitala Farm-to-Fork, Sacramento găzduiește cea mai mare piață de fermieri din California, așa că aprovizionați-vă cu produse locale și vin produse în Napa și Sonoma Valleys din apropiere. Odată ce ai grijă de picnic, te poți bucura de el pe băncile din McKinley Park Rose Garden din estul orașului, care are peste 1.000 de tufe de trandafiri și trandafiri copaci. Soiuri noi sunt plantate în fiecare an. Pentru a vedea cele mai frumoase flori, puteți veni în vizită aici (care vreți, care puteți) între martie și mai.
Ei, aici e aici: picnic sub flori de cireș în Tohoku, Japonia (Tohoku Local Secret Tours). Dacă ai crezut că un picnic într-o grădină de trandafiri este romantic, încearcă și acest loc, cu sute de cireși roz. Rezervați un picnic privat hanami (vizionare flori) cu Tohoku Local Secret Tours, în zona altarului Shiogama, vechi de 1.200 de ani, din Sendai, în regiunea Tōhoku din nordul Japoniei. După picnic, puteți explora terenul altarului.
Nu în ultimul rând, mai poate fi posibil un picnic la Sanctuary Kusini, Tanzania. În timp ce privești gnu care trece pe lângă tine! Sanctuary Kusini este singura tabără permanentă din sudul îndepărtat al Serengeti din Tanzania și are vedere la câmpii populate cu prădători pe tot parcursul anului. Puteți face un picnic în cabana principală, care este așezată în jurul unui grup de kopje (flori de stâncă). Apoi, e posibiul și un picnic în Polinezia Franceză. Vă aprovizionați cu delicii locale din satul Tetamanu de pe insula eponimă, apoi urcați într-o barcă către Les Sable Roses, o plajă din apropiere de pe atolul Fakarava din Tahiti. Formată din corali sparți, plaja este renumită pentru nuanța sa trandafirie, dar deoarece este accesibilă doar cu barca, este posibil să o aveți doar pentru voi!

Picnic la București, pe pajiștea Petricani
Și am ajuns la București. Care, după cum se știe, nu stă prea bine pa capitolul parcuri sau zone pentru agrement și…picnic. Capitala va avea o nouă arie naturală protejată: Pajiștea Petricani. Potrivit Primăriei Sectorului 2, „proiectul Asociației Parcul Natural Văcărești pentru înființarea ariei naturale protejate Pajiștea Petricani a primit ieri, 23 octombrie, aprobarea prin vot a Consiliului Local a Sectorului 2. Urmează avizul din partea Consiliului General al Primăriei Municipiului București, care va consfinți voința cetățenilor din Sectorul 2”.
Pajiștea Petricani este situată în București, pe teritoriul administrativ al sectorului 2, la intersecția străzilor Fabrica de Glucoză, Șoseaua Petricani și Aleea Ștrandul Tei. Are în componență o suprafață de lac, în centru, și pajiște, pe partea de mal vestic.
Pajiștea se continuă cu o zonă împădurită, aflată pe terasa naturală a Colentinei, la o altitudine de 75-90 m, potrivit sursei menționate. La Petricani au fost inventariate 12 specii de mamifere, printre care vidra, jderul de piatră, dihorul și vulpea, 90 de specii de păsări, 12 specii de pești, 3 de amfibieni și 7 de reptile, precum și 101 de specii de insecte și peste 88 de specii de plante. 49 dintre aceste specii sunt protejate prin lege.
Pajiștea Petricani a fost îngrijită în ultimul an de APNV, în colaborare cu ADP Sector 2 și Apele Române (Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, SGA Ilfov-București), ca zonă de conservare, protecție și educație. Organizația a construit un traseu tematic cu scări de acces, podețe, mobilier urban, zone de observare și elemente de informare pentru a facilita accesul cetățenilor și a permite vizitarea sa în siguranță.
Citiți și: Cinci orașe din România, în primele 100 cele mai sigure locuri din lume!