Există un loc în țara noastră unde o parte din populație nu are bani nici măcar de mâncare. Este o realitate crudă relevată de o cercetare, care a evidențiat că, în locul din România care se confruntă cu așa ceva, există oameni care pleacă, fug.
Polul sărăciei din România este Mehedinți. „Nu ne-am așteptat să fie un procent atât de mare de populație care să spună că sunt luni în care nu le ajunge nici macar să cumpere mâncare, 5% dintre oameni spun lucrul asta. Cu atât mai mult cu cât am vorbit cu oameni care sunt digitalizați. 2% dintre oameni care spun că au mijloace suficiente încât să își cumpere tot ce au nevoie. 60% din venituri se duc pe cheltuieli de zi cu zi pentru intretinerea locuinței, hrană şi utilități. Asta e enorm. Tot 60% dintre oameni spun că mai mult ca sigur nu vor reuși anul viitor să își plateaca facturile la utilități având în vedere liberalizarea care se anunță”, spune Alina Stepan, managerul Companiei de cercetare IPSOS, pentru Observator News.
Oamenii pleacă, fug din acest loc, pentru că nu mai au soluție, nu mai au din ce trăi. Pe vremuri, în 1980, combinatul de aici producea apă grea folosita la cele doua reactoare de la Cernavodă. Producția era suficienta chiar și pentru 4 reactoare. După Revoluție, planurile de dezvoltare a energiei nucleare în Romania au stagnat. În 2013 a venit insolvența, în 2015 s-a oprit producția de apă grea, iar în 2016 s-a declarat falimentul: 3.000 de oameni au intrat în șomaj tehnic.
Sună dezolant, dar locul pare că nu mai are șansă
Potrivit Observator News, din 2016 statul continuă să caute un cumpărător pentru termocentrală și, totodată, o soluție pentru a scăpa de rezervele de apă grea care încă există.
Realitatea crudă, în rezumat: oamenii disponibilizați nu și-au mai găsit niciodată de lucru, familiile lor au fost afectate, copiii lor au fost încurajați să plece după terminarea scolii. Mehedintiul are cea mai mare rată a îmbătrânirii populației din țoață tara și cei mai mulți șomeri tineri, conform sursei menționate.
“Dincolo de îngrijorarea legată de ce am sau nu am azi, privind spre viitor, oamenii simt că nu au niciun motiv să spere că lucrurile se vor îmbunătăți și lipsa de speranță pentru un popor îl face să se chircească cumva în el și să nu mai fie deschis către exterior”, mai adaugă managerul IPSOS.
Locul în care e Podul lui Dumnezeu
„Paradoxurile din Mehedinţi: locuinţe mai scumpe, dar şi primii în top la sărăcie”, titra încă din 2018 Adevărul. În toate situațiile urâte există o luminiță. Cum ar fi Podul lui Dumnezeu, din Nordul Mehedințiului, unul dintre cele trei poduri naturale de mari dimensiuni din lume (este al doilea ca mărime din lume, după Franța). Se spune că turiştii care ajung în România, în judeţul Mehedinţi, nu trebuie să rateze acest fenomen unic şi absolut spectaculos. O minune fascinantă a naturii, care poate fi admirată în comuna Ponoarele. Acest pod natural este singurul din lume pe care se poate merge.
Cea mai cunoscută porțiune a podului este cea văzută din Bolta Peșterii, de unde se poate admira structura sa etajată, realizată din blocuri de calcar suprapuse.
Văzut din contra, dinspre Valea Turcului, podul arată ca o arcadă uriașă, sub care se poate admira Dealul Peșterii. Podul lui Dumnezeu, de 30 de metri lungime, 13 metri înălțime și 22 de metri lățime, a fost format prin prăbușirea peretelui superior al peșterii.
S-au păstrat mai multe legende legate de acest Pod lui Dumnezeu: Una dintre ei spune că întunecatul se afla aici, iar oamenii i-au cerut lui Dumnezeu să scape de el. Dumnezeu i-a ascultat și a lovit tavanul peșterii, unde locuia cel întunecat, care s-a prăbușit peste intrare. Diavolul a scăpat, ieșind din cealaltă gură a peșterii și ar fi urcat atunci pe o stâncă, care îi poartă numele: Stânca Dracului.
O altă legendă spune că podul a fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodin să treacă la Tismana după ce oamenii l-au alungat din comună, unde a vrut să ridice o mănăstire.
În apropierea Podului lui Dumnezeu se află și două lacuri mai puțin obișnuite, Zătonul Mare și Zătonul Mic, care comunică cu sistemul carstic prin poteci subterane.
Podul lui Dumnezeu este înconjurat de liliac, câmpuri cu animale și peisaje de vis. O o minune a naturii, un monument natural protejat, datorită unicității sale în lume.
Citiți și: Unde se află Peștera Românești, locul concertelor faimoase