Un nou loc de pelerinaj, unde s-a arătat Fecioara Maria localnicilor, a fost „avizat” favorabil de Vatican. Despre ce este vorba și care e este locul unde Maica Domnului s-a arătat oamenilor.
„Medjugorje…un loc în care se simte pacea și iubirea Divină, se vindecă suflete, se schimbă vieți, o experiență care nu poate fi povestită, trebuie traită…cu inima. Acolo ne așteaptă Măicuța noastra din Cer”, descrie o agenție de turism din România locul tocmai aprobat de către Vatican ca loc de pelerinaj. Dar ce este Medjugorje? O localitate în Bosnia, la 880 km de Sibiu și 120 km de Dubrovnik, în care Sfânta Fecioară apare din 1981.
Se spune că, alaturi de Fatima și Lourdes, Medjugorie este cel mai important loc de pelerinaj unde Sfânta Fecioară Maria are 43 de ani de apariții neîntrerupte și minuni.
Papa Francisc a aprobat un nou loc de rugăciune şi pelerinaj pentru credincioşii catolici la Medjugorje. Acesta este un sat din Bosnia, despre care se spune că este locul unde Fecioara Maria le-a apărut localnicilor, conform unui anunţ făcut azi de Vatican.
În contextul controverselor privind apariţia Fecioarei Maria la Medjugorje, Vaticanul a precizat că papa Francisc nu declară drept autentice mesajele primite din aceste apariţii ci mai degrabă recunoaşte „fructele pozitive” pentru catolici ce rezultă din experienţa spirituală legată de acest loc. Un document al Departamentului pentru Doctrina Credinței, aprobat de Francisc, nu se pronunță asupra supranaturalității, dar recunoaște roadele spirituale abundente legate de parohia-sanctuar „Regina Păcii”.
Și formulează o evaluare globală pozitivă asupra mesajelor, dar aduce unele clarificări legate nu de conținutul, ci de formularea acestora.
Citiți și: Pelerinajul de la Mecca fierbe: 51,8 grade Celsius la Marea Moschee
![Loc de pelerinaj unde s-a arătat Fecioara Maria Loc de pelerinaj unde s-a arătat Fecioara Maria](https://oficiuldestiri.ro/wp-content/uploads/2024/09/Loc-de-pelerinaj-recunoscut-de-Vatican-oficiuldestiriro_-1024x567.png)
Când a apărut Fecioara Maria în acest nou loc de pelerinaj
„A venit timpul să încheiem o poveste lungă și complexă despre fenomenele spirituale de la Medjugorje”, așa începe nota privind experiența spirituală legată de Medjugorje, semnată de cardinalul Víctor Manuel Fernández prefect al Departamentului pentru Doctrina Credinței. Un text aprobat de papa Francisc care recunoaște bunătatea roadele spirituale legate de experiența de la Medjugorje, autorizându-i pe credincioși să adere la aceasta, deoarece „s-au observat multe roade pozitive și nu s-au răspândit efecte negative sau riscante în rândul poporului lui Dumnezeu”.
Anunţul de joi al Vaticanului pare să pună capăt deceniilor de investigaţii cu privire la aceste apariţii. Prima apariţie a Fecioarei Maria la Medjugorje a avut loc în anul 1981, în faţa unui grup de 6 copii, fiind similară celebrelor apariţii de la Lourdes (Franţa) din secolul XIX şi de acum mai bine de un secol de la Fatima (Portugalia).
De atunci, satul bosniac a devenit un important loc de pelerinaj, frecventat în fiecare an de sute de mii de credincioşi, şi care oferă oamenilor un sentiment reînnoit al spiritualităţii. În trecut Francisc şi-a exprimat îndoiala cu privire la aceste apariţii. Referindu-se la mesajele pe care Fecioara Maria le-ar fi transmis localnicilor, papa Francisc remarca pentru reporteri în 2017 că nu crede că Maria este „şefa biroului de telegraf” din Medjugorje.
„Credincioşii catolici „trebuie să fie atenți şi prudenți”
Prin urmare, Vaticanul a precizat că mesajul de joi „nu implică faptul că presupusele fenomene supranaturale sunt declarate autentice”. „În schimb, doar scoatem în evidenţă faptul că Sfântul Duh lucrează pentru binele celor credincioşi prin mijlocirea acestui fenomen spiritual de la Medjugorje”, se precizează în mesaj.
Vaticanul susţine că credincioşii catolici „trebuie să fie atenţi şi prudenţi” în interpretarea presupuselor mesaje de la Maria, care se concentrează în principal asupra unor teme precum pacea şi credinţa, dar care avertizează şi cu privire la venirea unor catastrofe planetare. Cardinalul Victor Manuel Fernandez, şeful Dicasteriului pentru Doctrina Credinţei, a mai precizat că Vaticanul doreşte să acţioneze cu o atitudine de „mare respect” faţă de „un fenomen spiritual” ce a atras interesul catolicilor din întreaga lume.
În 2021, papa Francis a numit un vechi diplomat al Vaticanului, pe arhiepiscopul Aldo Cavalli, ca emisar special pentru acest loc de pelerinaj. Cardinalul Fernandez a precizat că arhiepiscopul Cavalli a descris pelerinajele de la Medjugorje ca desfăşurându-se într-o „atmosferă Dumnezeiască şi de credinţă”.
Loc de pelerinaj special pentru întâlnirea cu Fecioara Maria
Prin mesajul de joi, arhiepiscopul Cavalli este însărcinat să-şi continue rolul de emisar la Medjugorje şi să evalueze posibilele viitoare mesaje de la Fecioara Maria. Anunţul făcut joi de Vatican corespunde noilor reguli aprobate de papa Francisc în luna mai cu privire la evaluarea posibilelor evenimente supranaturale. Conform acestor reguli, care înlocuiesc normele formulate în 1978, episcopii trebuie să consulte Vaticanul cu privire la orice relatări despre fenomene supranaturale.
Autoritățile ecleziastice din locurile în care este prezentă sunt invitate să aprecieze valoarea pastorală și „de asemenea, să promoveze difuzarea acestei propuneri spirituale”. În sfârșit, Departamentul îi invită pe cei care merg la Medjugorje „să accepte că pelerinajele nu se fac pentru a se întâlni cu presupușii vizionari, ci pentru a avea o întâlnire cu Maria, Regina Păcii”, mai conchide Vaticanul.
Citiți și: Sorin Roșca Stănescu: Explozia pagerelor din Liban, urmată de explozii în lanț