Radar pe glob vine să completeze, zilnic, cu informații succinte, radiografia actualității pe plan internațional, focusul fiind pe toate meridianele.
MAREA BRITANIE. Ben Wallace și-a dat joi demisia din funcția de ministru britanic al apărării într-o scrisoare adresată lui Rishi Sunak, spunând că va sprijini în continuare guvernul Regatului Unit, dar și avertizându-l pe premierul britanic să nu considere apărarea ca pe o „cheltuială discreționară”. Wallace, care a fost în prima linie a reacției Marii Britanii la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat luna trecută că dorește să se retragă după patru ani în această funcție și că va renunța la funcția de deputat la următoarele alegeri naționale pentru a căuta noi oportunități.
Guvernul britanic l-a numit joi pe fostul ministru al energiei, Grant Shapps, în funcţia de ministru al apărării, pentru a-l înlocui pe Ben Wallace. Este puţin probabil ca numirea lui să schimbe sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina împotriva Rusiei, scrie Reuters. Însă este o mişcare surprinzătoare, ridicând semne de întrebare în ceea ce priveşte lipsa sa de experienţă în domeniul militar, notează agenţia de presă.
COREEA DE NORD. Coreea de Nord a confirmat joi că a tras două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, explicând că a fost vorba de o “simulare a unui atac nuclear tactic” ca răspuns la manevrele americano-sud-coreene, a relatat agenţia de stat nord-coreeană KCNA citată de AFP. Lansările au avut loc cu doar câteva ore înainte de încheierea exerciţiilor militare comune americano-sud-coreene, Ulchi Freedom Shield, care continuă să stârnească mânia Phenianului. Rachetele au fost lansate miercuri ca o simulare a unui atac nuclear tactic menit să distrugă în totalitate principalele centre de comandă şi baze aeriene de cealaltă parte a frontierei, în Coreea de Sud, potrivit KCNA. Ele au fost lansate în direcţia Mării de Est, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei, potrivit armatelor sud-coreeană şi japoneză.
RĂZBOI UCRAINA. Apărarea antiaeriană a Rusiei întâmpină dificultăţi în detectarea şi distrugerea dronelor ucrainene lansate pe teritoriul său, judecând după numărul celor care şi-au atins ţintele, potrivit celei mai recente evaluări făcute de Ministerul britanic al Apărării. În cea mai recentă evaluare a serviciilor sale de informaţii, Ministerul britanic al Apărării afirmă că atacurile cu drone ucrainene de miercuri au fost “cel mai mare atac asupra Rusiei de la începutul conflictului”, în timp ce numai în luna august au avut loc 25 de astfel de atacuri cu vehicule aeriene fără pilot. Multe dintre aceste drone şi-au atins ţintele, ceea ce înseamnă probabil că apărarea aeriană rusă întâmpină dificultăţi în detectarea şi distrugerea lor, arată evaluarea serviciilor de informaţii ale armatei britanice.
În noaptea de 29 spre 30 august, au fost raportate explozii la Moscova, Briansk şi Riazan, precum şi la baza aeriană din Pskov, în apropiere de graniţa cu Estonia. Atacul de la Pskov a avariat probabil mai multe avioane militare ruseşti de transport. Loviturile anterioare împotriva bazelor aeriene militare ruseşti au dus la dispersarea avioanelor ruseşti în locaţii din întreaga Rusie. Cu toate acestea, recentele lovituri împotriva bazelor Solţî şi Pskov au demonstrat că vehiculele aeriene fără pilot ale Ucrainei au o rază de acţiune semnificativă, ceea ce face mai dificilă o dispersie suplimentară, consideră Londra.
Telex
- Un fost cântăreţ vedetă din Hong Kong, devenit militant pentru democraţie, a fost condamnat joi la peste doi ani de închisoare, după ce a pledat vinovat de răzvrătire şi spălare de bani. Tommy Yuen, un fost membru E-Kids, o trupă de băieţi CantoPop, devenise un militant fervent al protestelor pro-democraţie din Hong Kong, în 2019, care au fost reprimate de Beijing. Yuen, în vârstă de 43 de ani, a fost arestat în februarie 2022 şi de atunci a fost arestat preventiv. El a pledat vinovat luna trecută. Judecătorul Ernest Lin a decis joi că Yeun a provocat “daune societăţii” prin exploatarea popularităţii sale pentru a răspândi mesaje antiguvernamentale şi l-a condamnat la 26 de luni de închisoare.
- Cel puţin 73 de persoane au murit joi într-un incendiu izbucnit într-o clădire cu mai multe etaje din Johannesburg, cel mai mare oraş din Africa de Sud, au anunţat serviciile de urgenţă. Printre persoanele decedate se numără şi un copil mic. Serviciile de gestionare a situaţiilor de urgenţă au declarat că alte 43 de persoane au fost rănite în incendiul izbucnit joi dimineaţa devreme. Clădirea a fost evacuată, iar purtătorul de cuvânt Robert Mulaudzi a declarat că o operaţiune de căutare şi recuperare este în curs de desfăşurare. Este probabil ca numărul morţilor să crească, a spus el. Nu este clar deocamdată ce a provocat incendiul.
The death toll from the fire in Marshalltown, Johannesburg, continues to increase. That number now stands at 56. #eNCA #DStv403 #SouthAfricanMorning #QuestionThinkAct pic.twitter.com/OR7E0pSKcs
— eNCA (@eNCA) August 31, 2023
- Preşedintele chinez Xi Jinping va lipsi probabil de la summitul G20 care va avea loc săptămâna viitoare în India, au declarat pentru Reuters surse din India şi China care au informaţii pe această temă.
- Rusia, aliat al Mali, şi-a exprimat miercuri dreptul de veto în privinţa rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU ce viza prelungirea sancţiunilor împotriva celor care ameninţă pacea în această ţară africană, sancţiuni pe care junta de la Bamako le dorea ridicate, transmite AFP.