Bolojan: Tarifele impuse de SUA vor avea un impact direct „relativ scăzut” asupra economiei românești, afectând în special industriile aluminiului, oțelului și farmaceutică, iar companiile din lanțurile economice ale UE vor resimți efecte indirecte.
LIVE Ilie Bolojan
Ilie Bolojan, președintele interimar al României, susține marți, la ora 17:00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, în care va aborda subiectul tarifelor comerciale impuse de Statele Unite ale Americii, conform unui anunț al Administrației Prezidențiale.
„Ne confruntăm cu vremuri dificile (…) Tarifele care au fost anunţate de Administraţia SUA zilele trecute vor avea efecte negative (…) inclusiv asupra economiei româneşti”, a declarat, marţi, preşedintele interimar Ilie Bolojan, precizând că autorităţile române trebuie să fie sincere cu cetăţenii.
Bolojan, despre criza diplomatică – tarife Trump
UPDATE: „În aceste zile, un subiect important sunt tarifele stabilite de administraţia Statelor Unite şi efectele lor asupra economiei ţării noastre. Ne confruntăm cu vremuri dificile în care asistăm la schimbări importante în sistemul comercial global. Tarifele care au fost anunţate de administraţia Statelor Unite zilele trecute vor avea un efect negativ asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei româneşti. Şi trebuie să fim oneşti cu cetăţenii noştri şi să răspundem acestor lucruri. Ce se poate întâmpla în perioada următoare? Companiile noastre, industriile noastre care exportă produse în Statele Unite, vor fi mai puţin competitive pe aceste pieţe. Dar, pe această linie directă, impactul asupra economiei româneşti este relativ scăzut pentru că nu avem o componentă importantă de export pe relaţia cu Statele Unite, iar afectarea este pe zona de aluminiu, pe zona de farmaceutic, în principal, şi pe zona de componente care includ oţel şi aluminiu”, a declarat Ilie Bolojan, marţi, într-o conferinţă de presă.
Conform afirmațiilor șefului statului, se anticipează un impact semnificativ asupra comerțului dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, având în vedere că aceste două piețe reprezintă cele mai mari piețe comerciale la nivel global. Statele Unite sunt, de asemenea, cel mai important partener comercial al Uniunii Europene, iar orice perturbare în relațiile comerciale dintre aceste entități ar putea avea consecințe economice majore, nu doar pentru economiile lor interne, ci și pentru fluxurile comerciale globale. Această dinamică subliniază interdependența puternică dintre cele două piețe și relevanța acestora în economia mondială.
„Şi deci, indirect, companiile româneşti care sunt integrate în lanţurile de valoare europeană vor fi afectate. Germania fiind cel mai important partener comercial al României, iar economia germană contribuind cu o treime la exporturile către Statele Unite ale Americii din Uniunea Europeană, cu siguranţă companiile româneşti care sunt integrate în aceste lanţuri valorice vor avea foarte posibil mai puţine comenzi şi deci va fi o încetinire a activităţii acestora. Este un impact asupra pieţelor şi burselor pe care îl vedem în aceste zile, dar cred că foarte important, pe fondul a ceea ce se întâmplă, ceea ce este impredictibil, va fi o reţinere generală de investiţii şi, indirect, pentru că dezvoltarea ţării noastre a însemnat în aceşti ani o componentă importantă de investiţii străine, e foarte posibil ca în perioada următoare să avem o încetinire a acestor investiţii până când lucrurile se vor stabiliza”, a continuat el.
Ilie Bolojan a subliniat că este dificil să se facă o estimare precisă a consecințelor acestor măsuri într-o economie globalizată și interconectată. El a adăugat că reacțiile venite din partea unor state și piețe majore nu vor face decât să agraveze situația și să complice și mai mult contextul economic global.

Știre inițială: Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că tulburările generate pe piața economică internațională de tarifele impuse de președintele SUA, Donald Trump, asupra mărfurilor importate, vor avea un impact direct „relativ scăzut” asupra economiei românești. Industrii precum cele ale aluminiului, oțelului și farmaceutică vor fi cele mai afectate. Pe de altă parte, Bolojan a menționat că vor fi afectate indirect și companiile implicate în lanțurile economice care operează la nivelul Uniunii Europene.
„Trebuie să fim oneşti cu cetăţenii noştri şi să spunem aceste lucruri. Ce se poate întâmpla în perioada următoare? Companiile noastre care exportă produse în Statele Unite vor fi mai puţin competitive pe aceste pieţe, dar pe această linie directă impactul asupra economiei româneşti este relativ scăzut (…) Afectarea este pe zona de aluminiu, pe zona farmaceutică, în principal, şi pe zona de componente de oţel şi aluminiu”, a declarat, marţi seară, Ilie Bolojan.
Președintele interimar a menționat, totuși, că, având în vedere amploarea impactului asupra economiei Uniunii Europene, companiile românești vor fi afectate indirect prin intermediul lanțurilor de aprovizionare și a relațiilor economice dintre statele membre, ceea ce ar putea genera perturbări în activitățile comerciale și industriale.
„Este un impact asupra pieţelor şi burselor pe care îl vedem, în aceste zile, dar cred că pe fondul a ceea ce se întâmplă, ceea ce este impredictibil va fi o reţinere generală de investiţii. (…) E foarte posibil ca în perioada următoare să avem o încetinire a acestor investiţi (străine – n.r.) până când lucrurile se vor stabiliza”, a precizat Bolojan.
Ilie Bolojan a subliniat importanța continuării negocierilor, astfel încât piețele majore ale Uniunii Europene și Statelor Unite să ajungă la soluții care să garanteze menținerea fluxurilor comerciale internaționale. În acest context, el a evidențiat necesitatea implementării unor măsuri atât la nivel european, cât și național, pentru a construi o economie mai competitivă, capabilă să facă față provocărilor globale și să susțină dezvoltarea sustenabilă a piețelor interne.
„Vom susţine continuarea negocierilor în aşa fel încât cele două pieţe mari, piaţa Uniunii Europene şi cea a Statelor Unite, să găsească nişte soluţii în care fluxurile să continue. (…) Cred că e nevoie ca pe plan european şi naţional să acţionăm pentru o economie mai competitivă”, a specificat Ilie Bolojan.
Bolojan, despre Programul Visa Waiver
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a declarat că autoritățile române, prin intermediul ministerelor competente, poartă discuții cu autoritățile din Statele Unite ale Americii privind posibilitatea suspendării ridicării vizelor pentru cetățenii români care doresc să călătorească în SUA. Șeful statului a subliniat că eliminarea vizelor pentru români nu este doar o chestiune de interes pentru cei care intenționează să călătorească în Statele Unite, ci și un factor esențial în formarea percepției românilor asupra propriei imagini la nivel internațional.
„Cred că, în perioada următoare, instituţiile responsabile din România pe partea de derulare a acestui proiect, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, vor clarifica cu Homeland Security toate aceste aspecte şi îmi doresc ca în perioada următoare aceste aspecte să fie comunicate public în aşa fel încât acest program important, nu neapărat pentru cei care merg în Statele Unite, ci important pentru românii care vor să fie percepuţi ca o naţiune de mâna întâi, nu de mâna a doua, să reintre în normalitate şi, deci, să se activeze şi acest program”, a afirmat Ilie Bolojan, marţi, răspunzând unei întrebări într-o conferinţă de presă.
În luna martie, guvernul Statelor Unite a anunțat că reevaluează recenta includere a României în Programul Visa Waiver (VWP), pentru a se asigura că sunt îndeplinite cerințele stricte de securitate. Pe durata acestei revizuiri, Statele Unite au decis suspendarea aplicării Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români.
„Această pauză va rămâne în vigoare până când Statele Unite îşi finalizează revizuirea”, au transmis, la acel moment, oficialii americani.
Românii care intenționează să călătorească în Statele Unite pentru scopuri turistice sau de afaceri pe termen scurt trebuie să aplice în continuare pentru viza de neimigrant („B”) corespunzătoare la ambasadele sau consulatele Statelor Unite.
Programul de scutire de vize (Visa Waiver Program – VWP), gestionat de Departamentul pentru Securitate Internă (Department of Homeland Security – DHS), în colaborare cu Departamentul de Stat, permite cetățenilor din țările incluse în program să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism, fără a fi necesară viza, pentru o perioadă de până la 90 de zile. În schimb, țările participante trebuie să permită cetățenilor și resortisanților Statelor Unite să călătorească fără viză pe teritoriul lor pentru o perioadă similară, în scopuri de afaceri sau turistice.

Bolojan, despre posibilitatea retragerii trupelor militare americane din România
Întrebat marți, în cadrul conferinței de presă, ce garanții are România că trupele americane aflate pe teritoriul său nu vor fi retrase, Ilie Bolojan a precizat că, până în prezent, nu au avut loc discuții oficiale cu privire la o posibilă retragere a acestora.
El a adăugat că informațiile referitoare la această problemă nu au fost abordate în mod oficial de către autoritățile competente.
„Nu există nicio discuţie şi nicio informaţie oficială care să confirme ceea ce spuneţi (retragerea trupelor militare americane din România – n.r.). Şi am discutat cu ministrul Apărării Tîlvăr să comunice oficial o poziţie a Ministerului Apărării legat de acest aspect. De asemenea, vă pot informa că în discuţia pe care secretarul de stat Rubio a avut-o cu miniştrii de Externe la ultima întâlnire din Europa a fost reafirmat încă o dată angajamentul SUA de a continua toate proiectele care ţin de NATO şi deci nu există nicio chestiune care să arate că Statele Unite ar fi luat o decizie – în afară de ştiri care sunt doar pe surse – legată de o dezangajare pe Flancul de Est”, a afirmat Ilie Bolojan.
