Creșterea TVA-ului în Bulgaria de la 9% la 20% pune presiune pe industria ospitalității și ar putea redirecționa turiștii români către litoralul românesc.
Proprietarii de restaurante, baruri și terase din Bulgaria protestează împotriva măsurii, temându-se că prețurile mai mari îi vor alunga pe clienți.

Românii, în căutarea alternativelor mai accesibile
Statisticile arată că în 2024, aproximativ un milion de români au ales Bulgaria ca destinație de vacanță, iar peste 80% dintre aceștia și-au petrecut sejurul pe litoralul bulgăresc, în stațiuni populare precum Nisipurile de Aur, Albena, Sunny Beach și Balchik.
Odată cu majorarea TVA-ului, mesele la restaurantele din Bulgaria sunt cu peste 20% mai scumpe față de anul trecut, iar mulți români ar putea reconsidera destinația de vacanță pentru vara lui 2025.
Proprietarii de localuri din Bulgaria au fost nevoiți să crească prețurile, după ce Guvernul a mărit TVA-ul, ceea ce a generat un val de nemulțumiri.
Litoralul românesc, o alternativă atractivă
Specialiștii din turism estimează că aceste schimbări vor favoriza litoralul românesc, mai ales că serviciile all-inclusive au început să fie tot mai populare și la noi. Deși prețurile au crescut și în România, diferențele nu sunt la fel de mari ca în Bulgaria.
Cristian Bărhălescu, președinte ANAT Sud Est, a declarat pentru Știrile ProTV: „În 2025 vedem o creștere cu aproximativ 5% a tarifelor, datorită TVA și inflației din 2024.”

Bulgaria pierde, România câștigă?
Majorarea TVA-ului din Bulgaria vine după ce, în perioada pandemiei, acesta fusese redus temporar de la 20% la 9% pentru a sprijini industria ospitalității. Acum, măsura inversă creează îngrijorare în rândul operatorilor de turism bulgari, care se tem că vor pierde clienții români.
De cealaltă parte, litoralul nostru ar putea avea mai multe rezervări vara aceasta, mai ales că la noi, conceptul de „all-inclusive”, atât de căutat la vecinii noștri, a început să se dezvolte foarte bine. Prețurile au crescut și la noi, însă nu la fel de mult ca în Bulgaria.
Pentru români, litoralul autohton devine o alternativă tot mai competitivă, atât din punct de vedere al prețurilor, cât și al serviciilor oferite.
