Pașaportul din Singapore a fost desemnat cel mai puternic document de călătorie din lume, conform unui clasament trimestrial al pașapoartelor cu cea mai mare influență internațională, realizat de firma londoneză de consultanță Henley&Partners.
Cel mai puternic pașaport din lume
Cetățenii din Singapore pot călători fără viză în 192 de țări. În contrast, pașapoartele din Afganistan, Siria și Irak ocupă ultimele locuri, permițând accesul fără viză în mai puțin de 30 de țări.
România, locul 14 în Clasamentul global al pașapoartelor
Pașaportul românesc continuă să crească în putere, ocupând locul 14 în clasamentul Henley Passport Index. Este o îmbunătățire semnificativă față de anul 2006, când România se afla pe locul 34. Românii pot intra acum în 177 de țări fără a avea nevoie de viză.
Pașaportul din Ungaria, mai puternic decât cel românesc
Pașaportul românesc se situează la egalitate cu cel al Bulgariei, în timp ce Ungaria se află pe locul 7 mondial, cu acces fără viză în zece țări în plus față de România.
Comparativ cu vecinii care nu sunt membri ai Uniunii Europene, pașaportul românesc este considerabil mai puternic. Republica Moldova se situează pe locul 44, cu acces fără viză în 122 de țări, iar Serbia pe locul 34, permițând călătoria fără viză în 140 de țări.
Țările care se află pe locul 2 ca influență a pașapoartelor lor
Finlanda, Franța, Germania, Italia, Spania, Suedia, Japonia și Coreea de Sud se află pe locul 2 în clasamentul pașapoartelor, oferind acces fără viză în 190 de țări.
Lista celor 177 de țări în care poți călători fără viză cu pașaportul românesc
Românii pot călători fără viză în următoarele țări:
A: Albania, Andorra, Angola, Antigua și Barbuda, Argentina, Armenia, Aruba, Austria, Arabia Saudită,
B: Bahamas, Bahrain, Bangladesh, Barbados, Belarus, Belgia, Belize, Bermuda, Bolivia, Bonaire, St. Eurtation and Saba, Bosnia și Herțegovina, Botswana, Brazilia, British Virgin Islands, Brunei, Bulgaria, Burundi,
C: Cambodgia, Canada, Insulele Capului Verde, Insulele Cayman, Chile, Columbia, Insulele Comore, Insulele Cook, Costa Rica, Croația, Curacao, Cipru, Cehia, Coreea de Sud,
D: Danemarca, Djibouti, Dominica, Republica Dominicană,
E: Ecuador, Egipt, El Salvador, Estonia, Ethiopia, Elveția,
F: Fiji, Filipine, Insulele Falkland, Insulele Feroe, Finlanda, Franța, Polinezia Franceză, French West Indies
G: Georgia, Germania, Gibraltar, Grecia, Grenada, Groenlanda, Guatemala, Guiana Franceză, Guinea Bissau, Gambia,
H: Haiti, Honduras, Hong Kong,
I: Israel, Islanda, Indonezia, Iran, Irak, Irlanda, Italia, Iordania,
J: Japonia, Jamaica
K: Kazahstan, Kiribati,Kenya, Kosovo, Kuweit, Kârgâzstan,
L: Laos, Letonia, Liban, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg,
M: Macao, Madagascar, Malawi, Maldive, Malta, Marea Britanie, Insulele Marshall, Mauritania, Mauritius, Mayotte, Maroc, Mexic, Micronezia, Moldova, Monaco, Mongolia, Muntenegru, Montserrat, Mozambic, Myanmar, Macedonia de Nord,
N: Namibia, Nepal, Noua Caledonie, Nicaragua, Noua Zeelanda, Niue, Norvegia,
O: Oman, Olanda,
P: Paraguay, Peru, Insulele Palau, Palestina, Panama, Polonia, Portugalia,
R: Reunion, Rwanda,
S: Samoa, San Marino, Sao Tome și Principe, Senegal, Serbia, Seychelles, Sierra Leone, Singapore, Slovacia, Slovenia, Insulele Solomon, Somalia, Spania, Sri Lanka, St. helena, Saint Kitts & Nevis, Saint Vincent & Grenadine, San Marino, Santa Lucia, St. Maarten, Suriname, Suedia,
T: Taiwan, Tajikistan, Tanzania, Thailanda, Timor Leste, Tonga, Trinidad and Tobago, Tunisia, Turcia, Insulele Turks și Caicos, Tuvalu,
U: Ungaria, Ucraina, Uruguay,
V: Vanuatu, Vatican, Venezuela,
Z: Zambia, Zimbabwe.
Este de precizat că în țările memebre ale Uniunii Europene, nu este nevoie de pașaport, ci se poate călători doar cu buletinul. Din acest an, și în Turcia pot călători românii fără pașaport.
Ce este Henley Passport Index
Henley Passport Index este un clasament global al pașapoartelor, evaluându-le în funcție de libertatea de călătorie pe care o oferă. Publicat de Henley & Partners, în parteneriat cu Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA), indexul se bazează pe numărul de țări în care posesorii unui pașaport pot călători fără viză sau pot obține o viză la sosire.
Cu cât un pașaport permite accesul în mai multe țări fără restricții, cu atât este considerat mai puternic în cadrul clasamentului. Indexul este actualizat regulat pentru a reflecta schimbările în politicile de viză și accesul la călătorii din întreaga lume.
De ce se măsoară influența pașapoartelor
Clasamentul Henley Passport Index variază anual în funcție de acordurile bilaterale și schimbările politice, oferind o evaluare clară a mobilității globale oferite de un pașaport. Este o resursă utilă pentru cei care doresc să călătorească internațional, ajutându-i să înțeleagă gradul de accesibilitate în diferite țări.
Cât de greu se obținea o viză în anii ’90
Cezar Dumitru, autorul blogului de călătorii Imperator Travel, a rememorat dificultățile obținerii vizelor în anii ’90.
„În 1991, pașaportul românesc era probabil echivalentul pașaportului afgan de astăzi. Cea mai dificilă viză pe care am obținut-o a fost cea italiană. Atunci când am reușit să obțin prima viză de Italia, a fost doar o viză de tranzit de 24 de ore, obținută după ce m-am cățărat pe geam în Consulatul italian.”, a povestit bloggerul, într-o intervenție la Euronews.
Eliminarea vizelor pentru promovarea turismului
Dumitru a explicat și strategia unor țări de a ridica unilateral vizele pentru a încuraja turismul. „Mongolia a ridicat vizele pentru toate țările din UE. Thailanda și Africa de Sud au ridicat vizele în mod selectiv pentru anumite țări din UE”, a spus el.
De ce Coreea de Nord menține granițele închise
În prezent, Coreea de Nord este singura țară care menține granițele închise din cauza pandemiei de COVID-19, permițând accesul doar cetățenilor ruși în anumite condiții.
„Înainte de 2020, se putea intra relativ ușor în Coreea de Nord printr-o agenție de turism”, a explicat Dumitru. „Pașaportul românesc, cu foarte mici excepții, oferă acces în aproape întreaga lume.”
Aceste evoluții sunt o dovadă a îmbunătățirii relațiilor diplomatice și a creșterii prestigiului internațional al României.