În plus, în incinta unităților școlare se va vinde doar apă.
În școli trebuie să existe liste cu inscripția „a nu se servi”, pentru pizza congelată, cartofi prăjiți în ulei, chipsuri, prăjituri din comerț, brânzeturi afumate, brânză topită, sau iaurturi cu sub 1,5 procent de grăsime, ouă prăjite în ulei.
De asemenea trebuie să existe și o listă care se numește „a se servi cel mai des”, și aici vorbim despre cereale integrale, produse din făină integrală. Dacă vorbim de cartofi se recomandă piureul, cartofi copți sau fierți, produse preparate prin coacere. Iar dacă vorbim de plăcintă cu făină integrală, sau brioșe din cereale integrale, lapte și băuturi pe bază de lapte, vorbim și de copii cu vârste între 1 și 3 ani, iaurt și lactate de băut din lapte pasteurizat, și de asemenea vorbind tot de lactate – iaurt cu fructe, proaspăte, dar preparate în școli, potrivit Digi 24.
Aceste noi reguli sunt, în primul rând, pentru a preveni unele boli în rândul copiilor și adolescenților, respectiv obezitate, diabet sau boli cardiovasculare.
Ambele liste, aflate în transparență publică, sunt în anexele la Ordinul pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.
Lista: Alimente interzise în școli
- cu conţinut mare de zaharuri (peste 15g zaharuri/100g produs)
- cu conţinut mare de grăsimi (peste 20 g/100 g produs, din care, cumulativ: grăsimi saturate peste 5g/100 g produs; acizi graşi trans peste 1g/100 g produs)
- cu conţinut mare de sare (peste 1,5 g sare/100 g produs)
- băuturi răcoritoare, energizante și băuturi pentru sportivi, băuturi calde de tip cafea/ceai instant
- cu conţinut ridicat de calorii (peste 300 kcal pe unitatea de vânzare)
Citiți și: Când e vacanța de iarnă a elevilor și când se întoc la școală