În încercarea de a reduce consumul de sare, cercetătorii japonezi au creat o lingură electrică ce poate modifica gustul mâncării. Această invenție a câștigat anul trecut premiul Ig Nobel pentru cele mai ciudate cercetări. Lingura este disponibilă acum la prețul de 127 de dolari, dar stocul este limitat.
Lingura care costă peste 100 de euro schimbă gustul mâncării
Oamenii de știință de la Universitatea Meiji din Japonia au dezvoltat o lingură care folosește electroșocuri pentru a intensifica gustul sărat al alimentelor fade. Aceasta oferă avantajele gustului sărat fără riscul creșterii tensiunii arteriale.
S-au produs doar 200 de bucăți
Lingura este comercializată la prețul de 19.800 de yeni (127 de dolari) și, cu doar 200 de unități disponibile, cererea este mare. Lansarea produsului marchează prima comercializare a unei tehnologii premiate cu Ig Nobel, care recunoaște cercetările neobișnuite și inovatoare.
Kirin Holdings, compania responsabilă de distribuția lingurii, va vinde inițial doar 200 de linguri în această lună și o ediție limitată printr-un retailer japonez în luna iunie. Compania speră să ajungă la 1 milion de utilizatori la nivel global în următorii cinci ani, cu vânzările internaționale începând de anul viitor.
Lingura folosește electroșocuri pentru a intensifica gustul sărat
Lingura, realizată din plastic și metal, a fost dezvoltată împreună cu profesorul Homei Miyashita de la Universitatea Meiji. Tehnologia folosește un câmp electric slab pentru a concentra moleculele de ioni de sodiu pe limbă, amplificând astfel gustul sărat. Kirin, cunoscută și pentru activitățile sale în domeniul sănătății, consideră această tehnologie esențială pentru Japonia, unde consumul zilnic de sare al unui adult mediu este de aproximativ 10 grame, dublu față de recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății.
Excesul de sare provoacă multe probleme de sănătate
Consumul excesiv de sare este asociat cu hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale și alte afecțiuni.
“Japonia are o cultură alimentară ce favorizează aromele sărate. Japonezii trebuie să reducă consumul de sare, dar acest lucru poate fi dificil. Asta ne-a motivat să dezvoltăm această lingură electrică”, a declarat Ai Sato, cercetător la Kirin, citat de DailyMail.
Inventatorii lingurii au primit premiul Ig Nobel pentru nutriție
Lingura cântărește 60 de grame și funcționează cu o baterie reîncărcabilă cu litiu. Miyashita și Hiromi Nakamura, cel alături de care a creat lingura, au primit premiul Ig Nobel pentru nutriție de la imunologul și laureatul Premiului Nobel, Peter Doherty, într-o ceremonie online desfășurată anul trecut.
Această inovație promite să schimbe modul în care percepem gustul alimentelor și să contribuie la o alimentație mai sănătoasă, reducând în același timp riscurile asociate consumului excesiv de sare.