back to top
spot_img

Licitații unicat: Pălăria lui Napoleon s-a vândut! /VIDEO

O pălărie purtată de Napoleon Bonaparte, respectiv celebrul bicorn negru cu cocarda sa roşie, albă şi albastră, a fost adjudecată duminică, la Paris, pentru 1,932 milioane de euro. Ofertele au depăşit cu mult estimările casei de vânzări Osenat din Franţa, potrivit BBC.

Identitatea sau naţionalitatea cumpărătorului nu au fost dezvăluite. Vânzarea a atras colecţionari din întreaga lume şi a generat un mare entuziasm, după cum a declarat pentru AFP casa de licitaţii, care şi-a depăşit propriul record; în 2014 vânduse o pălărie a lui Napoleon I cu 1,884 milioane de euro.

Pălăria vândută duminică a fost prezentată în prealabil publicului şi a fost evaluată între 600.000 şi 800.000 de euro. Bicornul a fost realizat de Pierre-Quentin-Joseph Baillon, blănarul împăratului începând din 1806. Potrivit experţilor, Napoleon i-a adăugat cocarda în timp ce se afla pe Marea Mediterană, la întoarcerea de pe insula Elba la 1 martie 1815.

Licitaţia a avut loc cu câteva zile înainte de lansarea unui film biografic cu buget mare dedicat lui Napoleon, cu Joaquin Phoenix în rolul principal.

”Pălăria singură reprezintă imaginea împăratului”, a declarat în octombrie pentru AFP licitatorul Jean-Pierre Osenat.

Purtată pe la jumătatea Imperiului!

În decurs de aproximativ cincisprezece ani, Napoleon ar fi purtat în jur de 120 de astfel de pălării, ceea ce înseamnă că unele pot fi văzute din când în când la licitaţii.

Precedentul record a fost de 1,884 milioane de euro în 2014, vânzare realizată tot de Osenat, în oraşul Fontainebleau. Achiziţionată de un om de afaceri sud-coreean, pălăria provenea din colecţia familiei princiare din Monaco.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...