back to top
spot_img

Licitații unicat: Pălăria lui Michael Jackson s-a vândut! /VIDEO

Pălăria pe care Michael Jackson a purtat-o chiar înainte de a executa primul său moonwalk – pas de dans caracteristic – s-a vândut, marţi, cu 77.640 de euro (inclusiv taxe) la o licitaţie organizată la Paris, la care au participat numeroşi fani, a anunţat Casa de licitaţii Hôtel Drouot.

Pălăria Fedora din lână căptuşită cu mătase, estimată între 60.000 şi 100.000 de euro, a fost punctul culminant al unei vânzări de 200 de obiecte rock realizată de Lemon Auction.

„Un anume Adam Kelly, a cărui legitimaţie o avem pentru spectacolul din 25 martie 1983, a fost cel care a ridicat pălăria în acea zi, crezând că personalul cântăreţului va veni să o ia, dar nu a fost aşa”, a declarat pentru AFP Arthur Perault, directorul general al galeriei Artpèges care a scos-o la vânzare.

Adam Kelly a păstrat-o timp de mai mulţi ani înainte de a o vinde unui colecţionar american. Pălăria a reapărut apoi într-o colecţie europeană.

Atracţia unei vânzări de aproximativ 200 de obiecte rock

Pălăria pe care Michael Jackson a purtat-o la 25 martie 1983, cea de-a 25-a aniversare a casei de discuri Motown, în timp ce executa primul său moonwalk, este vândută 40 de ani mai târziu la o licitaţie la Paris, potrivit AFP.

Înregistrarea a fost difuzată pe 16 mai 1983 de NBC. Pălăria, o Fedora, este estimată între 60.000 şi 100.000 de euro şi va fi atracţia unei vânzări de aproximativ 200 de obiecte rock la Hotel Drouot, principala casă de licitaţii din Paris, pe 26 septembrie.

Acest eveniment este organizat de galeria Artpèges şi de casa de licitaţii Lemon, care anul trecut a făcut senzaţie cu chitara lui Noel Gallagher, spartă în noaptea despărţirii de Oasis, vândută cu 385.500 de euro cu tot cu taxe.

Cine a păstrat pălăria mai mulţi ani

„Un anume Adam Kelly a fost cel care a luat această pălărie în acea zi, crezând că personalul cântăreţului va veni să o recupereze, dar nu”, a explicat pentru AFP Arthur Perault, director general şi cofondator al Artpèges.

„Adam Kelly a păstrat-o timp de mai mulţi ani, înainte de a o vinde unui colecţionar american. Pălăria a reapărut apoi într-o colecţie europeană şi acum se află în mâinile noastre”, continuă el.

„Aceasta este prima Fedora purtată de Regele muzicii pop (1958-2009) în timpul unui spectacol”, subliniază Arthur Perault. Cu toate acestea, estimarea pălăriei este mai mică decât cea a unui alt obiect pus în vânzare – o chitară a bluesmanului T-Bone Walker (1910-1975), o influenţă majoră asupra lui B.B. King, Chuck Berry, Jimi Hendrix, Buddy Guy, Jimmy Page şi Eric Clapton.

Este așteptată o „clientelă internaţională”

Recent, o serie de licitaţii de mii de obiecte care i-au aparţinut lui Freddie Mercury a ajuns la 46,5 milioane de euro, un record pentru o colecţie de acest tip, potrivit casei de licitaţii Sotheby’s. Printre acestea se numără şi pianul la care artistul a compus aproapetot, de la „Bohemian Rhapsody” încoace, care a fost vândut cu 2 milioane de euro.

Ofertanţii au venit din 76 de ţări din Europa, America de Nord şi America Latină, iar cumpărătorii din 50 de ţări.

 

Pentru această Fedora Michael Jackson, Arthur Perault este „foarte optimist” şi se aşteaptă la o „clientelă internaţională”: „Chiar dacă trebuie să rămânem mereu prudenţi, ne aflăm într-o mişcare care nu face decât să crească vânzările de suveniruri rock”. Unele obiecte sunt comparate cu cele semnate de Picasso, cum ar fi Höfner-ul lui Paul McCartney (un bas care a dispărut în urmă cu 54 de ani)”, spune el.

 

Mai neobişnuit, va fi prezentă şi o secţiune din peretele Bus Palladium, un club parizian (deschis în 1965, închis în 2022), semnată de Carl Barât, Pete Doherty (The Libertines), Jean-Benoît Dunckel (Air), The Dandy Warhols, Beth Ditto (Gossip) şi alţii, estimată între 5.000 şi 8.000 de euro.

„Foarte personal, sper ca acest perete să rămână în Franţa, este o urmă a patrimoniului nostru, pentru toţi iubitorii de muzică şi rock”, a conchis Arthur Perault.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...