back to top
spot_img

Licitații unicat: Comori ale familiei Rothschild, scoase „la mezat” /Foto și VIDEO

„Nici un preț nu este prea mare pentru achiziția adevăratelor capodopere”, spunea în 1855 baronul James Mayer de Rothschild, patriarhul ramurii franceze a celebrei familii…

O colecție remarcabilă de artă, mobilier, argintărie, ceramică și bijuterii, păstrat în cadrul patrimoniului privat al dinastiei Rothschild, s-a vândut cu peste 62,6 milioane de dolari în cadrul mai multor licitații organizate de celebra casă de licitații Christie’s New York.

Piesele din colecția Rothschild scoase la licitație. FOTO via Christie's New York
oto: Christie’s New York

Vânzările, încheiate recent, au marcat o etapă importantă, fiind prima licitație din SUA dedicată comorilor de origine franceză a acestei renumite familii. Multe dintre aceste obiecte prețioase au fost achiziționate inițial în secolul al XIX-lea de către baronul James Mayer de Rothschild, soția sa Betty și fiul lor Alphonse, rămânând de atunci în colecția urmașilor lor, potrivit CNN.

Desigur, toată lumea s-a întrebat și se întreabă de ce acum aceste licitații…În ceea ce privește motivul pentru care familia a ales să se despartă de această colecție prețioasă, Jonathan Rendell – vicepreședinte al Christie’s Americas, a speculat că ar fi putut fi o raționalizare și o schimbare de atitudine generațională. „Nu toată lumea trăiește ca un Rothschild din secolul al XIX-lea, nici măcar The Rothschilds!”, a remarcat el…

Tânără femeie care ține un iepure cu un băiat la fereastră

Această licitație a scos la iveală o adevărată comoară de artă și artefacte încărcate de istorie, oferind o privire în trecutul ilustru al familiei Rothschild, una dintre cele mai bogate și cunoscute din lume. Printre bijuterii s-a numărat capodopera din secolul al XVII-lea a lui Gerrit Dou, „O tânără femeie care ține un iepure în mână cu un băiat la fereastră”, care a fost adjudecată cu suma impresionantă de peste 7 milioane de dolari.

La farmecul colecției Rothschild s-au adăugat obiecte de o vechime și o măiestrie excepționale. Printre acestea s-a numărat un portret roman Sardonyx din secolul I d.Hr. al împăratului roman Claudius, care a obținut un preț remarcabil de aproape 116.000 de dolari.

Interesant este că acest portret (de tip camee) nu mai fusese scos la licitație din 1899, când a fost adjudecat cu 3.750 de lire sterline, echivalentul a aproximativ 395.000 de lire sterline sau 496.000 de dolari de astăzi, cu puțin timp înainte de a intra în colecția Rothschild.

Licitația a inclus, de asemenea, o uimitoare farfurie ovală din maiolică italiană, o mărturie a gustului rafinat al familiei, care a fost achiziționată pentru 163.800 de dolari. Selecția diversă a variat de la mobilier la ceramică, inclusiv importante maiolici italiene renascentiste, argintărie, tapiserii și bijuterii, arătând preferința distinctă a familiei Rothschild pentru opulență și domesticitate.

De ce a avut loc vânzarea la New York

Jonathan Rendell a făcut lumină și în ceea ce privește decizia de a organiza această licitație importantă la New York. El a menționat că expeditorii, care provin din ramura franceză a familiei Rothschild, au avut o dorință specifică de a organiza vânzarea la New York.

Licitațiile s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile, cu o vânzare de seară pe 11 octombrie, urmată de două vânzări de o zi și o licitație live simultană, unde unele loturi au început la prețuri remarcabil de mici, chiar și de 100 de dolari, potrivit Christie’s.

în epocă se vorbea de așa-numitul le goût Rothschild. Fie că este vorba despre mobilier, porțelanuri, textile sau opere de artă cu o proveniență incontestabilă, colecția Rothschild este expresia a două generații de colecționari care și-au permis să aprecieze arta la adevărata ei valoare.

Baronul James Mayer de Rothschild a fost responsabil cu expansiunea imperiului bancar de Rothschild Frères în Franța, la începutul secolului al XIX-lea. Finanțând construcția de căi ferate și activitatea minelor, investind în vinuri și în comerțul cu ceai, baronul a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume și unul dintre cei mai influenți. Pe parcursul a două generații, familia Rothschild a acumulat cea mai mare avere din Europa și a devenit o veritabilă forță politică.

 

19 octombrie 2023
Château de Ferrières

Reședința simbol a casei de Rothschild a fost Château de Ferrières, un domeniu situat în estul Parisului. Castelul a fost construit în stil neo-renascentist după proiectul arhitectului Joseph Paxton, autorul clădirii Crystal Palace din Londra. Avea 18 apartamente la primul nivel, un hol de primire inspirat de Palatul Dogelui din Veneția și o cale ferată care făcea legătura între bucătărie și sala de recepții. Parte din mobilier și obiectele de artă care sunt scoase acum la licitație provin din această clădire, care în 1975 a fost donată de familia de Rothschild guvernului francez.

O altă sursă a licitației este reședința din Paris a familiei Rothschild, Hôtel de Talleyrand, clădire construită între 1767 și 1769 pentru Louis Phélypeaux, conte de Saint-Florentin, care a fost ministru și unul dintre cei mai influenți consilieri și prieteni ai regelui Louis al XV-lea. Hotelul a fost sediul Planului Marshall după cel de-Al Doilea Război Mondial și astăzi este sediul ambasadei SUA din Paris.

Din postura de colecționar, James a fost atras în special de raritatea obiectelor. Astfel au ajuns în proprietatea sa opere precum „Triumful lui David”, creată pentru reședința Schloss Weißenstein, porțelanuri Mailoica sau un covor din secolul al XVII-lea, provenind din Imperiul Otoman.

Cabinet cu cinci figurine, circa 1714, preț estimativ 700.000 – 1.000.000 de dolari
https://www.youtube.com/watch?v=axBCy992Tno

 

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...