UPDATE. Liberalii au votat în unanimitate, la ședința de la Sinaia: PNL va merge singur la alegerile din 2024.
Prim-vicepreşedintele PNL, Dan Motreanu, a declarat, potrivit surselor Antena 3: ”În această Coaliție, PNL a fost partidul corect. Niciodată într-o alianță de genul asta nu s-a pomenit ca unul din parteneri să îi fure primarii celuilalt și să se mai și laude cu asta. PNL trebuie să își asume obiectivul principal câștigarea alegerilor prezidențiale”.
PNL și PSD își fac strategia pentru alegerile europarlamentare. Startul îl dau liberalii, care s-au reunit într-o ședință a BPN la Sinaia, joi și vineri, unde decid dacă vor merge pe liste comune cu PSD la alegerile din 2024 sau separat. Liderii PNL vor discuta despre opțiunile pe care le au pe baza unui sondaj comandat de partid, care reflectă voința electoratului.
În ședință, reprezentanții PNL vor da un vot pentru a stabili dacă doresc să se alieze cu PSD pentru cele 4 tururi de scrutin de anul viitor – dacă vor candida pe liste comune la parlamentare sau la alte alegeri. Nu își doresc, potrivit surselor liberale, acest lucru.
Mulți reprezentanți ai PNL au spus că nu sunt de acord și, mai mult decât atât, au fost făcute sondaje în partid, care arată că o mare parte dintre români nu și-ar dori o astfel de alianță cu Partidul Social Democrat.
Ciucă: “Mă bucur că, indiferent de portofoliul gestionat, concluzia a fost că bugetul pentru 2024 trebuie puternic axat pe componenta de investiţii”
Drept urmare, reprezentanții PNL cred că este mai bine ca liberalii să candideze separat, pentru că și scorul PNL ar putea să fie astfel unul mult mai bun. În afară de acest vot, se mai discută despre bugetul pentru 2024 și despre deficitul bugetar.
“Am început astăzi lucrările forurilor de conducere ale PNL, la Sinaia, cu un raport al activităţii guvernamentale. Miniştrii liberali au prezentat principalele proiecte pe care le au în desfăşurare în această perioadă pentru a avansa, în toate domeniile pe care le coordonăm, reformele asumate de la nivelul Executivului.
Am avut, de asemenea, discuţii despre proiectele pe care Partidul Naţional Liberal şi le propune şi pe care le vrem cuprinse în bugetul pe anul următor. Mă bucur că, indiferent de portofoliul gestionat, concluzia unanimă a fost că bugetul pentru 2024 trebuie puternic axat pe componenta de investiţii. Aşa cum am arătat şi până acum la guvernare, viziunea liberală este cea corectă şi singura care poate duce la dezvoltarea şi modernizarea României pe termen lung”, a detaliat joi Nicolae Ciucă.
Liberalii au mai stabilit că vor insista la toate nivelurile ca executivul să îşi respecte promisiunile de majorare a salariilor profesorilor
Unul dintre motivele pentru care oamenii nu-și doresc alegeri comune cu PSD ar putea fi decredibilizarea partidelor, comunicarea defectuoasă pe care au avut-o în alianță.
Liberalii vor discuta strategia pentru alegeri, începând de la alegerile europarlamentare, primele care vor avea loc în 2024. Potrivit informațiilor Digi24, unii lideri din PNL care se află acum la Parlamentul European nu se vor mai regăsi pe viitoarele liste.
Numele fostului șef SRI, Eduard Hellvig, este vehiculat de mai multe surse din PNL în vârful listei făcute de liberali
Pe această listă s-ar mai afla primarul Clujului, Emil Boc, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, actualul europarlamentar Siegfried Mureșan, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul de Externe, Luminița Odobescu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Actualii europarlamentari precum Rareș Bogdan, Vasile Blaga, Mircea Hava nu vor mai candida pentru un nou mandat, fiind nevoie de ei în teritoriu.
CITEȘTE ȘI:
Motto:
“Sunt generali și coloneli , care până la război nu s-au distins afară din cale în cazarmă și nici afară din cazarmă, iar în război au făcut onorabil puținul pe care l-au putut. […]
Scoși la pensie , acești oameni cumsecade și-au descoperit adevăratele lor însușiri de declin.
Niciunul nu se mulțumește să fie pensionar și fiecare vrea să fie de o sută de ori peste ceea ce poate și nu.”
(Tudor Arghezi- COMPETINTELE UNIVERSALE, în Bilete de Papagal, 20 octombrie, 1928)
Orice asemanare cu personaje reale e pur intamplatoare. Nu și in cazul “liberalului” Nicolae Ciucă. Acesta a nimerit ca orbul în Brăila în fruntea PNL fără să aibă nici o calitate politică după cum singur a recunoscut la Congresul extraordinar al PNL, din 10 aprilie 2022. Nicolae Ciucă a primit o derogare de la statulul PNL pentru a putea candida la functia de presedinte al PNL. El nu avea vechimea în partid cerută de statut. Generalul în rezervă, fost șef de Statul Major, participant la războiul din Afganistan, fost ministru al Apărării.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
– Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
– Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
– A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are acum probleme.