Libanul a fost din nou zguduit de o serie de explozii devastatoare, care au provocat moartea a zeci de persoane și rănirea a mii, majoritatea fiind membri ai grupării Hezbollah. Evenimentele au atras atenția internațională, după ce sute de pagere și stații de emisie-recepție au explodat în ultimele zile.
Liban: Mii de victime fără degete și cu răni la ochi. E „haos total”
Medicii din Beirut de la Spitalul Hotel Dieu, au fost martorii unui dezastru fără precedent, după exploziile în serie care au șocat lumea.
„A început ca o zi normală, până când s-a transformat în haos. Mi-a amintit de explozia din 4 august 2020, dar a fost ceva diferit”, a declarat dr. Nour El Osta , referindu-se la tragedia din portul Beirut, când peste 200 de oameni au murit în urma unei explozii masive de azotat de amoniu.
„Toți pacienții prezentau răni similare: își pierduseră degetele sau aveau răni grave la ochi. Nu am mai văzut așa ceva”, a mai spus dr. Nour El Osta.
Scenele dramatice din spitalele din Beirut au reflectat gravitatea situației. Jurnalistul BBC care a relatat despre evenimentul din Liban, a notat că, din motive de securitate, nu a avut voie să discute cu pacienții și familiile acestora, dat fiind că mulți dintre cei afectați sunt membri ai Hezbollah.
Totuși, jurnalistul BBC a descris atmosfera din grădina spitalului: „Mulți aparținători se aflau acolo, păreau epuizați, iar unii plângeau”.
Producătorul japonez al stațiilor explozive susține că nu se mai produc din 2014
Explozia stațiilor portabile de emisie-recepție din Liban a atras atenția asupra producătorului japonez Icom. Compania a fabricat modelul IC-V82, un aparat de radiocomunicații portabil, care a fost exportat în Orientul Mijlociu între 2004 și 2014. După 2014, producția acestor dispozitive a încetat, iar compania susține că nu a mai livrat aceste modele în regiune.
Un oficial de la filiala americană a Icom a declarat că dispozitivele care au explodat miercuri în Liban ar putea fi contrafăcute.
„Este relativ ușor să găsești versiuni contrafăcute ale acestui produs pe internet”, a afirmat directorul de vânzări al companiei Icom.
Acest detaliu ridică noi întrebări despre sursa exactă a dispozitivelor explozive și despre posibila implicare a rețelelor ilegale în distribuția lor.
Compania Icom nu poate confirma dacă aparatele IC-V82 implicate în atacuri au fost livrate direct de ei sau de către un distribuitor neoficial. În plus, Icom subliniază că nu mai produce bateriile necesare pentru acest model, ceea ce face cu atât mai dificilă urmărirea dispozitivelor.
SUA neagă orice implicare în exploziile din Liban
Statele Unite au reacționat rapid la speculațiile conform cărora ar fi fost implicate în atacurile din Liban. John Kirby, oficial al Casei Albe responsabil pentru comunicarea în domeniul Securității Naționale, a respins orice legătură cu incidentele din ultimele zile.
„Ceea ce vă pot spune este că nu am fost implicați în niciun fel în incidentele de azi și de ieri. Și nu mai am nimic de adăugat”, a declarat Kirby într-o conferință de presă. Întrebat dacă Israel a informat SUA despre atacurile care i-au vizat pe membrii Hezbollah, Kirby a răspuns ferm: „Nu am nimic de adăugat.”
Aceste declarații vin în contextul tensiunilor crescute din Orientul Mijlociu, unde relațiile dintre Liban și Israel rămân extrem de delicate. Atacurile din ultimele zile, care au vizat în mod specific dispozitivele de comunicații utilizate de Hezbollah, par să fie parte dintr-o escaladare a conflictului.
IPhones. Laptops. Devices. Beirut. Explosions. Isreal. War intel:#BREAKING iPhones, laptops, electronic locks, and other devices exploded in shops around Lebanon
As of 21:00, the Lebanese Ministry of Health reported 14 dead and 450 injured in the new wave of explosions. Later,… pic.twitter.com/yf2tgEqtEx
— WayneTech SPFX®️ (@WayneTechSPFX) September 19, 2024
Un dezastru care zguduie Libanul
Situația din Liban rămâne tensionată, iar autoritățile naționale încearcă să descopere cine se află în spatele acestor atacuri. Mii de oameni sunt afectați, iar spitalele sunt copleșite de numărul mare de victime. Potrivit oficialilor libanezi, anchetele sunt în plină desfășurare, dar până acum nu s-a confirmat o responsabilitate clară pentru explozii.