Leurda, planta denumită popular și „usturoi sălbatic”, este recomandată de specialiști pentru a fi consumată primăvara datorită proprietăților sale curative.
Frunzele sunt în formă de inimă, cu o textura netedă și o culoare verde închis. Planta crește primăvară, emanând un miros puternic, asemănător cu cel al usturoiului.
100 de grame de leurdă conțin 35 kcal, 2.2 g proteine, 4.4 g carbohidrați, 59 mg Calciu.
Leurda contine cantități semnificative de vitamina C,antioxidant esențial pentru susținerea sistemului imunitar și pentru combaterea radicalilor liberi din organism. Potrivit studiilor, aportul adecvat de vitamina C poate reduce riscul de boli cronice și poate sprijini sănătatea pielii.
Leurda, care poate fi cumpărată primăvara din piață, aduce o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului.
Potrivit specialiștilor, consumul favorizează eliminarea toxinelor. Planta are un gust asemănător cu usturoiul. Ea poate fi combinată cu diferite legume și alte verdețuri. Principalul efect asupra organismului este cel depurativ. Potrivit tradiției din bătrâni, un consum regulat de leurdă curăța sistemul digestiv și sângele, favorizând eliminarea toxinelor.
Leurda are și efecte antiseptice, antibacteriene și antifungice, asemănătoare cu cele ale usturoiului.
Planta poate fi folosită eficient în tratarea virozelor și răcelilor de primăvară. La fel ca și usturoiul, are efecte asupra viermilor intestinali, tratând diareea indigestia, balonarea și colicii abdominali. Planta poate fi folosită și de către persoanele care au probleme cu rinichii. Un consum regulat de leurdă poate elimina excesul de acid uric și poate îmbunătăți urinarea și vindeca infecțiile urinare.
Consumul de leurdă primăvara stimulează memoria și atenția, tratează insomnia
Ea este recomandată pentru tratarea cazurilor de astenie de primăvară, datorită proprietăților tonifiante și curative.
Citiți și
Târg de produse autohtone în curtea ministerului Agriculturii