Legumele și fructele cu cele mai mari niveluri de pesticide se găsesc din belșug în comerț și noi le consumăm fără teamă, cu speranța unui stil de viață mai sănătos. Nu toate alimentele ne fac bine, dimpotrivă, unele ne pot provoca reale probleme de sănătate și, în anumite cazuri, ajungem la concluzia că un meniu de la fast-food este mai sănătos sau la fel de nociv ca o salată cu pesticide.
Circa 95% dintre căpșunele care nu sunt organice, frunzele verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, strugurii, piersicile și perele testate de guvernul SUA conțineau niveluri detectabile de pesticide, conform Ghidului din acest an al Cumpărătorului privind pesticidele din produsele agricole, relatează CNN.
De asemenea, acestora li se alătură nectarinele, merele, ardeii grași și iuți, cireșele, afinele și fasolea verde, și ele pline de pesticie.
O meta-analiză din 2022 a arătat că persoanele expuse la pesticide au fost de aproape cinci ori mai susceptibile de a prezenta modificări ale ADN-ului, în timp ce un studiu din februarie a scos la iveală faptul că în cazul copiilor expuși la o vârstă fragedă, aceștia au prezentat o dezvoltare neurologică mai redusă din copilărie până în adolescență.
Citește și: Dormim puțin și prost din cauza stresului și a facturilor
Alimentele cu cea mai mică cantitate de pesticide
La polul opus sunt avocado, porumbul dulce, ananasul, ceapa și papaya. Aproape 65% dintre fructele și legumele din această categorie nu au prezentat reziduuri detectabile de pesticide.
Pesticidele au fost asociate în cadrul studiilor cu nașterile premature, malformațiile congenitale și avorturile spontane. Expunerea la pesticide a fost asociată, de asemenea, cu scăderea numărului de spermatozoizi, boli de inimă, cancer și alte tulburări.
Legume românești, de grădină, pline de pesticide
Unele fructe și legume pot fi spălate de pesticide, dar altele nu, deoarece pesticidele există în sistemul plantei. Spre exemplu, au fost testate ceapă și salată cumpărate dintr-o piață din Tulcea, care conțin DDT – o substanță interzisă în urmă cu zeci de ani la nivel european – în limitele maxime admise.
Substanțele nu se duc odată cu spălatul. Unele se duc, altele nu. Pentru că aceste tratamente sunt fie de contact, fie sistemice. Fie se dau pentru a îmbrăca fructul cu efect repelent pentru insecte, de exemplu, fie intră sistemic în respectiva plantă pentru a face față bolilor cum ar fi fungi – ciuperci.
Andreea Stroe, realizator Agro Jurnal, de la Digi 24, a descoperit că într-o piață din Tulcea se vindeau „verdețuri românești” din import:
“Pesticidele pe care le-am descoperit sunt în limitele admise de EFSA, autoritatea de la nivelul UE. Însă, în ceapă am descoprit urme de DDT, ceea ce ne alarmează, pentru că este un insecticid interzis de zeci de ani și în România, poate înainte de 1991. Nu s-a mai folosit, dar depozite au mai fost în țările post-sovietice și mai sunt. Ca o paranteză, citeam că în momentul în care s-a rupt barajul de la Kapovka, acolo fiind un mare bazin legumicol, contaminarea cu DDT a fost mare, ceea ce înseamnă că și în zona aceea au fost astfel de deșeuri sau depozite, nu neapărat folosite, ci rămase de pe vremuri. În orice caz, probabil că a pătruns în pânza freatică.
Am descoperit și un viermicid folosit chiar și în uz uman, tiabendazol, folosit de cei care lucrează în legumicultură, în situația post-harvest (după ce le recoltezi) pentru a feri leguma respectivă la transport să nu dezvolte alte insecte, ca să arate frumos la raft. Ceea ce înseamnă că acea ceapă nu era din România, pentru că ai noștri nu au de ce să dea cu acest tiabendazol. Poate Turcia, Egipt, Ucraina, Republica Moldova, pot fi multiple variante. Deci aici ar trebui un control din partea autorităților, pentru a vedea de unde vine. Nu există un sistem pentru a vedea trasabilitatea mărfii, câte legume au intrat în țară, pe unde au intrat, ce cantități. Este foarte greu de urmărit trasabilitatea aceasta”.
Citeste si: Cătălin Botezatu a aflat că are cancer din întâmplare
Trucul genial care te scapă de pesticidele din fructe şi legume
Ai nevoie doar de oțet, zeamă de lămâie, bicarbonat de sodiu și sare grunjoasă. Oțetul are un miros care dispare odată cu evaporarea lui și e foarte eficient în eliminarea pesticidelor de pe legumele și fructele în special cumpărate din magazine.
Acest lucru este valabil și în cazul lămâii. E nevoie să pui un pahar de oțet sau suc de lămâie (200 de ml) la 2 litri de apă pentru soluția minunată. De asemenea, te poți ajuta și de 2 linguri de bicarbonat de sodiu amestecat cu sare grunjoasă într-un litru de apă care formează soluția în care le speli.
Aceasta elimină rezidurile chimice din fructe și legume, dar trebuie să le lași aproape jumătate de oră în ea, ulterior să le clătești. În cazul în care te grăbești și nu ai atâta timp pentru truc, e de ajuns să le freci cu un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu, mai apoi să le speli înainte de a le consuma.