Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Alexandru Proteasa, a anunțat că va susține alocarea unui spațiu pentru realizarea unui muzeu al legendarei trupe rock Phoenix.
Spațiul expozițional va trece în administrarea Muzeului Național al Banatului
„Votul consilierilor județeni va fi în cadrul plenului ordinar, până atunci, așteptăm părerile timișorenilor despre cum putem operationaliza mai bine cei 160 mp.
Vrem să păstrăm memoria modului în care trupa Phoenix a deschis drumuri în muzică și a dus spiritul Timișoarei la cel mai înalt nivel”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.
În 1961, legendarii Nicu Covaci și Bela Kamocsa au pus bazele unei formații după „modelul” The Shadows. Un an mai târziu, înființează trupa „Sfinții”, în cadrul brigăzii artistice de elevi de la școală Gimnazială nr. 2 din Timișoara.
Phoenix a hrănit spiritual generații de români
Titulatura inițială a fost schimbată în „Phoenix”, pentru a evita conflictele cu autoritățile vremii. Prima compoziție proprie a fost piesă „Știu că mă iubești și tu”, înregistrată la radio în 1964. Din anul următor datează alte două înregistrări: „Bun e vinul ghiurghiuliu” și „Pădure, pădure”, care au fost primele melodii din rockul românesc inspirate din folclor.
Phoenix a hrănit spiritual generații de români, a lansat mari muzicieni și piese nemuritoare. Membrii formației au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formației pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock, ajungând la etno – rock. Piese celebre au fost și încă sunt fredonate de generații întregi: „Vremuri”, „Față Verde”, „Andrii Popa”, „Strungă”, „Canarul”, „Mugur de fluier”, „Mică țiganiada”, „Nuntă” sunt capodopere, care încă scriu istoria Phoenix.
Peste 40 de muzicieni au făcut parte din formația Phoenix de-a lungul anilor, Nicu Covaci fiind nucleul care a păstrat spiritul Phoenix viu, mai bine de o jumătate de secol.