Legea europeană privind libertatea mass-media, un set nou de norme fără precedent destinate să protejeze independența și pluralismul mass-mediei, a intrat în vigoare.
Acest nou act legislativ, intrat în vigoare pe 7 mai a.c., prevede garanții împotriva interferențelor politice în deciziile editoriale și împotriva supravegherii jurnaliștilor. Legea garantează funcționarea mai ușoară a mass-mediei pe piața internă și online.
De asemenea, regulamentul urmărește să asigure independența și finanțarea stabilă a serviciilor publice mass-media, precum și transparența privind proprietatea asupra mass-mediei și alocarea cheltuielilor cu publicitatea de stat, potrivit comunicatului Comisiei Europene.
Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat că „pentru prima dată, UE dispune de un act legislativ care protejează libertatea mass-mediei. UE este conștientă de faptul că jurnaliștii au un rol esențial pentru democrație și că trebuie protejați. Solicit statelor membre să pună cât mai repede în aplicare noile norme”.

Legea europeană: Mai multe măsuri de protecție a dreptului la pluralitate
De asemenea, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat că „Societățile din domeniul mass-mediei au un rol vital în cadrul democrațiilor noastre, dar se confruntă cu o scădere a veniturilor, cu amenințări la adresa libertății și a pluralismului mass-mediei și cu norme naționale diferite, neuniforme. Datorită Legii europene privind libertatea mass-mediei, societățile din domeniul mass-mediei vor beneficia de garanții comune la nivelul UE, prin care se asigură o pluralitate a vocilor, și vor putea fructifica mai bine oportunitățile legate de funcționarea pe piața noastră unică fără nicio interferență, privată sau publică”.
Propus de Comisie în septembrie 2022, acest regulament instituie mai multe măsuri de protecție a dreptului la pluralitatea mass-mediei, care au devenit aplicabile după 6 luni. Într-un infografic pe care îl puteți consulta aici sunt disponibile mai multe detalii privitoare la calendarul aplicării regulamentului. De asemenea, sunt disponibile online mai multe informații despre acțiunile prin care Comisia sprijină libertatea și pluralismul mass-mediei și siguranța jurnaliștilor.
Legea europeană privind libertatea mass-media a fost anunțată de Ursula von der Leyen în discursul său privind starea UE.
Un pas important
Legea privind libertatea presei, care acordă protecţie sporită pentru jurnalişti în Uniunea Europeană, a primit pe data de 13 martie votul europarlamentarilor, reuniţi în plen la Strasbourg.
Pe larg, noua lege va obliga statele membre să protejeze independența mass-media de interferențele guvernamentale, politice, economice sau private. Aceasta va interzice orice formă de intervenție în deciziile editoriale și va împiedica presiunile externe asupra jurnaliștilor, precum a-i forța să-și dezvăluie sursele sau a-i viza cu programe spion. Pentru a spori transparența informațiilor privind proprietatea mass-media, toate canalele, indiferent de dimensiunea lor, vor trebui să publice informații despre proprietarii lor și despre primirea de fonduri publice.
„Cred că este un pas important înainte pentru întregul peisaj media, nu doar pentru cel public, ci și pentru media privată, deoarece documentul conține principii fundamentale, dă mai multă posibilitate să reacționeze atunci când principii de bază ale libertății presei, ale pluralismului sunt atacate. Și vedem că în toată lumea libertatea presei este pusă la încercare și, de asemenea, în Europa”, spune președinta Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, Sabine Verheen.
Legea privind libertatea mass-media instituie, de asemenea, un nou mecanism pentru a împiedica platformele online foarte mari, cum ar fi Facebook, X (fostul Twitter) sau nstagram, să restricționeze sau să șteargă în mod arbitrar conținutul media independent.

Citiți și: Furtună în presă: Cine vrea să interzică deţinerea ziarelor britanice, de alte state