Legea Deepfake pregătită de vot în Parlament. Ce presupune

Tot mai multe fotografii și videouri trucate și generate cu Inteligența Artificială sunt postate pe internet.

Legea Deepfake, prin care cei care răspândesc materiale trucate care nu sunt semnalizate vor răspunde în fața legii va fi supusă la vot în Parlament în săptămâna ce vine. Sorin Grindeanu, Mugur Isărescu și premierul Marcel Ciolacu sunt doar câțiva dintre cei cărora le-a fost folosită imaginea pentru a îndemna oamenii să investească în acțiuni fictive.

Legea Deepfake va fi supusă votului în Parlament săptămâna viitoare, în condițiile în care tot mai multe fotografii și videouri trucate și generate cu Inteligența Artificială sunt postate pe internet. Cine creează astfel de conținut fără să menționeze că este un clip video artificial riscă închisoarea, în timp ce distribuirea pe rețelele sociale se va pedepsi cu amendă cuprinsă intre 600 și 90.000 de lei, a anunțat  ministrul digitalizării, Bogdan Ivan.

Cei care publică fotografii sau clipuri „deepfake” sunt obligați să scrie explicit pe cel puțin 15% din suprafața acestora că au fost generate de inteligența artificială – așa sună legea care va fi supusă la vot săptămâna viitoare. Altfel, riscă amenzi între 600 și 90 de mii de lei sau închisoare.

La dezbaterile din Camera Deputaților, opoziția s-a declarat de acord cu amenzile, dar nu și cu posibile pedepse cu închisoarea.

Legea Deepfake: Cum funcționează tehnologia

„Nu suntem de acord ca să fie pedeapsă cu închisoarea pentru fapte neviolente. Se pot amenda, se pot scoate din… există alte măsuri. Nu trebuie neapărat să pedepsim cu închisoarea. Asta vreau să vă spun”, a declarat un deputat AUR la dezbaterile din Camera Deputaților.

Recent, premierul Marcel Ciolacu a apărut într-un videoclip în care îndemna oamenii să investească în Hidroelectrica. Ministrul Transporturilor și ministrul Energiei au sesizat autoritățile în cazuri similare.

„Deepfake este o tehnologie care poate fi folosită atât într-un scop legal, cât și într-un scop ilegal. Există situații în care deepfake-ul este folosit în scop umoristic, în scop de artă, în scop de a asigura accesibilitatea unei culturi în mai multe limbi. Nu trebuie să punem semnul egal între conținut de deepfake și conținut ilegal. E o greșeală”, a afirmat la RFI Bogdan Manolea, Director Executiv la Asociația Tehnologie si Internet.

Tot Manolea a adăugat că „în al doilea rând, putem să discutăm despre conținut deepfake care induce în eroare în mod intenționat. Aici putem să discutăm despre posibilitatea aplicării unei legislații poate inclusiv penale, dacă este cazul.

În situația aceasta, ca în cazul oricărei infracțiuni informatice, în practică este foarte greu să identifici atât cine ar fi creat un astfel de conținut, cât și cine l-a distribuit, cu atât mai mult cu cât conținutul respectiv ar putea fi făcut de cineva care este în afara teritoriului României”.

11 februarie 2024 Legea Deepfake și tehnologia
Legea Deepfake și tehnologiaAnalytics Insight
Citiți și: 
author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE