Te-ai întrebat vreodată dacă poți să ignori fără grijă apelurile și mesajele șefilor? Te-ai gândit că ai dreptul să te deconectezi total de la job după job? Ei bine, pentru unii angajați acest vis a devenit realitate. În România, mai așteptăm încă…
Noua lege, denumită “dreptul de a te deconecta”, poate îmbunătăți viața angajaților
Norocoșii sunt angajații australieni pot acum să ignore apelurile și e-mailurile legate de muncă datorită unei noi legi denumite “dreptul de a te deconecta”, concepută pentru a reduce invazia e-mailurilor și apelurilor de muncă în viața personală.
Măsura a intrat în vigoare de luni, 26 august. Dar ea este activă în mai multe state europene, precum Spania, Portugalia, Belgia și pedepsirea angajaților care refuză să citească sau să răspundă mesajelor legate de muncă în afara orelor de lucru, potrivit Reuters.
Consiliul Australian al Sindicatelor din Australia a declarat că această lege „va permite lucrătorilor să refuze contactele nerezonabile în afara orelor de lucru şi va permite un mai bun echilibru între viaţa profesională şi cea privată”, potrivit Protv.ro.
“Înainte de a avea tehnologie digitală, nu exista o astfel de intruziune”
Susținătorii spun că legea permite lucrătorilor să evite o invadare constantă a vieții lor personale de către e-mailurile, mesajele și apelurile de muncă, o tendință care s-a accelerat de când pandemia de COVID-19 a permis lucrul de acasă.
“Înainte de a avea tehnologie digitală, nu exista o astfel de intruziune; oamenii plecau acasă la sfârșitul unui schimb și nu exista niciun contact până când se întorceau a doua zi”, a spus John Hopkins, profesor asociat la Universitatea de Tehnologie Swinburne.
Australienii au lucrat, în medie, 281 de ore suplimentare neplătite în 2023, conform unui sondaj realizat anul trecut de Australia Institute, care a estimat valoarea monetară a muncii la 130 miliarde AUD (88 miliarde de dolari americani).
Alte țări care au adoptat legi similare
Aceste modificări plasează Australia într-un grup de aproximativ douăzeci de țări, majoritatea din Europa și America Latină, care au legi similare.
Reamintim că Franța a fost pionieră în introducerea acestor reguli în 2017. Un an mai târziu, a amendat firma Rentokil Initial cu 60.000 de euro, pentru că a cerut unui angajat să aibă telefonul mereu deschis.
“Va determina șefii să se gândească bine”
Președintele Consiliului Australian al Sindicatelor, Michele O’Neil, a spus că excepția inclusă în lege înseamnă că aceasta nu va interfera cu solicitările rezonabile. În schimb, va împiedica lucrătorii să plătească prețul pentru planificarea slabă a managementului, a spus ea.
“Credem că acest lucru va determina șefii să se gândească bine dacă este într-adevăr necesar să trimită acel mesaj sau acel e-mail”, a declarat aceasta.