În anul școlar 2024 – 2025, elevii cu rezultate bune la învățătură vor beneficia de burse de merit, dar acordarea acestora va fi condiționată de anumite aspecte.

Metodologia de acordare a burselor școlare în acest an școlar a suferit modificări semnificative, conform anunțului făcut de către ministrul Educației, Ligia Deca.

Bursele de reziliență pentru elevii cu rezultate slabe

24 ianuarie 2024 Bursele de reziliență. pentru elevii cu rezultate slabe-Foto/Pixabay
Bursele de reziliență pentru elevii cu rezultate slabe FotoPixabay

Schimbările în acordarea bursei școlare au fost determinate de descoperirea unui sistem care oferea aceste ajutoare și elevilor cu rezultate slabe.

Conform noului regulament, au fost definite două categorii de burse: bursa de merit și bursa de reziliență.

Bursa de merit va fi acordată elevilor cu medii de notare mai mari de 9,50 sau care obțin rezultate remarcabile în olimpiade școlare sau concursuri diverse. Elevii încadrați în primii 30% dintr-o clasă, conform rezultatelor școlare, vor primi burse de reziliență.

Bursele se acordă elevilor care nu au absențe nemotivate 

Acordarea ambelor burse de către Ministerul Educației este condiționată de absențele scăzute. Se preconizează că pragul pentru acordarea bursei de reziliență va fi o medie de 7. Numărul de beneficiari va fi restricționat la maximum 30% din fiecare clasă, inclusiv elevii care primesc atât bani pentru burse de merit, cât și burse de reziliență.

Pentru obținerea bursei de reziliență, care se adresează primilor 30% dintre elevii unei clase, există un criteriu de performanță – media trebuie să fie peste 7.

CCR urmează să acorde termen pentru sesizarea Avocatului privind bursele de merit.

CITEȘTE ȘI: Elevii care pot primi bursă socială în România. Ce spun prevederile