Avem o nouă sărbătoare națională din anul 2025. Legea care instituie data de 1 august ca Ziua naţională a Salvamont România a fost promulgată.
Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora, pot organiza sau sprijini logistic și material manifestările dedicate Zilei Naționale a Salvamont România”, se arată în articolul 2 al Legii 298/2024.
În expunerea de motive se precizează faptul că „în ultimii 25 de ani, luna august a fost cea mai grea lună din an pentru salvatorii montani, fiind o lună caracterizată prin foarte multe accidente pe munte și cu cel mai ridicat grad de dificultate este declarată de salvamontiști ca Luna responsabilității pe munte – Luna Salvamont România, ziua cu care începe această lună fiind declarată de oamenii muntelui Ziua națională a Salvamont România”.
Sărbătoare națională – Peste 70.000 de persoane salvate de Salvamont
Cu o istorie de 120 de ani, Salvamont România este unicul serviciu de salvare montană din țara noastră. Conform site-ului oficial, peste 70.000 de persoane au fost salvate de serviciile Salvamont în ultimii 10 ani. La nivel național, activează peste 1.100 de salvatori montani atestați, profesioniști și voluntari.
Prin lege, România are 51 de zile de sărbătoare, însă doar unele sunt declarate zile nelucrătoare. Procentual, 14% din zilele unui an sunt reprezentate în România de zile de sărbătoare, în care au loc diverse manifestări. La acestea se adaugă și zilele sărbătorite la nivel internațional sau mondial.
Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.
Codul Muncii prevede 15 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte trei zile pentru Paște (Vinerea Mare, Duminica Paștelui, Lunea Luminată), două zile pentru Anul Nou, Rusalii și Crăciun și câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Internațională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei și Ziua Națională a României.