După mai multe incidente în care soldaţii polonezi au fost implicaţi în conflicte la frontiera cu Rusia şi Belarus, Parlamentul a adoptat noi legi privind angajarea acestora. Aceste modificări vin ca urmare a preocupărilor tot mai mari cu privire la imigraţie în ţară. Potrivit unui articol din Le Figaro, aceste schimbări ar trebui să ajute la asigurarea securităţii şi prevenirii conflictelor la frontieră.
Polonia adoptă o lege pentru relaxarea regulilor de angajare și utilizare a armelor
Legea a fost sprijinită de către majoritatea parlamentară din Polonia, cu 401 deputați care au votat în favoarea acesteia și doar 17 care s-au opus. Aceasta relaxează regulile de angajare pentru militari, polițiști de frontieră și jandarmi la frontierele dintre Polonia, Belarus și Rusia, zone care se confruntă cu o presiune migratorie semnificativă. Decizia a fost luată în contextul unei nevoi urgente de a gestiona situația imigranților ilegali.
Adoptat în a doua lectură pe 11 iulie, acest text scutește militarii de orice răspundere când își folosesc armele în legimitate pentru a proteja frontierele. Chiar și atunci când acționează preventiv, ei vor fi considerați nevinovați dacă apără viața, sănătatea sau libertatea altor membri ai forțelor de ordine împotriva unui “atac direct ilegal asupra inviolabilității frontierelor statului”.
Polonia adoptă o lege controversată pentru a relaxa regulile de angajare și responsabilitatea penală a soldaților
Potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, proiectul de lege a fost puternic criticat de mai multe asociaţii care îl consideră un “drept de a ucide”. Ideea iniţială a guvernului era să excludă soldaţii de la răspunderea penală pentru orice act comis în timpul unei operaţiuni la frontieră. Totuşi, au existat modificări ulterioare pentru a clarifica sub ce condiţii ar putea fi reducere responsabilitatea soldatului.
După o serie de evenimente cu soldaţi polonezi şi migranţi, Parlamentul a adoptat noua legislaţie. În martie, trei soldaţi au fost judecați pentru folosirea muniției reale împotriva migranților la granița cu Belarus. Sentința lor a stârnit o puternică dezaprobare publică și a fost criticată de numeroase figuri politice.

Criza migratorie la granița Poloniei
În mai anul trecut, un soldat polonez a murit după ce a fost înjunghiat în timp ce încerca să oprească migranţii să intre ilegal în Polonia. Această tragedie a generat furie şi controverse în ţară, cu prim-ministrul Donald Tusk declarând că forţele de securitate vor avea acum permisiunea să folosească armele împotriva intrușilor. Partidul conservator de opoziție PiS a acuzat guvernul de “persecutarea militarilor polonezi” și de “disprețuirea uniformei”.
Începând din toamna anului 2021, Moscova și Minskul sunt acuzate că încearcă să destabilizeze frontierele UE prin menţinerea unei presiuni constante asupra Poloniei cu ajutorul migrației ilegale. Această situație a fost amplificată de escaladarea crizei diplomatice dintre UE și Belarus. Liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, este învinuit de Uniunea Europeană pentru orchestrarea acestui aflux migratoriu organizat cu ajutorul ţărilor terţe, cum ar fi Turcia și Dubai. Franța afirmă că această situație reprezintă un trafic abil planificat de ființe umane și susține că Belarus este responsabil pentru toate aceste fapte.
Polonia intensifică securitatea la frontierele estice în fața presiunii migratorii și a provocărilor geopolitice
Poliţiştii de frontieră din Polonia trebuie să se confrunte cu un număr alarmant de peste 17 000 de tentative de trecere ilegală din Belarus, doar în primele luni ale anului. Cu războiul din Ucraina în desfăşurare, Polonia doreşte să-şi consolideze prezenţa militară pe graniţele estice, atât cu enclava rusă Kaliningrad cât şi cu Belarus, pentru a sprijini forţele de poliţie şi a consolida frontiera estică a NATO.
În prezent, avem o forță militară de aproximativ 6.000 de soldați, dar acest număr va crește la 17.000 în viitor, cu 8.000 pe teren și 9.000 în rezervă. Acești soldați pot fi desfășurați în doar 48 de ore pentru a forma o forță rapidă de reacție la granița noastră. Acest proiect implică o investiție de peste două miliarde de euro din partea Varșoviei pentru a securiza și fortifica frontierele sale cu Rusia și Belarus, conform declarațiilor recente ale premierului Donald Tusk.
CITIȚI ȘI: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor