Începând cu 1 august, americanii vor putea cumpăra doar becuri cu tehnologie LED, după ce administrația SUA a interzis oficial fabricarea și vânzarea de becuri cu incandescență.
De astăzi, deși în Statele Unite nu va fi ilegal să deții și să folosești becuri cu incandescență, va fi ilegal ca magazinele cu desfacere cu amănuntul să le pună în vânzare, iar companiile să le producă.
Campania de mesaje de avertisment din partea guvernului federal a început în luna ianuarie, iar pe măsura trecerii timpului au devenit din ce în ce mai agresive.
Motivul declarat de guvern a fost că nu dorește ca „americanii să se întoarcă în timp”, acesta spunând că măsura va ajuta populația să economisească bani și să ajute mediul.
Becuri LED sau fluorescente
Deși măsura este, până a urmă, în beneficiul omului de rând, există și unii critici ai interdicției, care o consideră o îngrădire a drepturilor cetățeanului american, din partea guvernului – ei spun că parlamentarii ar trebui să lase americanii să ia propriile decizii cu privire ce tipuri de becuri pot folosi în casele lor.
Datele Departamentului de Energie arată că becurile LED oferă mai multă lumină folosind cu 75% mai puțină energie și având o durată de viață de 25 de ori mai mare decât becurile cu incandescență.
În plus, se estimează că luminile LED ajută ca o familie „tipică” să economisească aproximativ 100 de dolari pe an.
Pe piața din Stale Unite, costul mediu al unui bec LED variază între 5 și 7 dolari fiecare, în timp ce prețul unui bec cu incandescență ar varia în mod normal între 2 și 3 dolari pe unitate, potrivit unui raport Lifehacker.
Cost inițial mai mare, avantaje pe termen lung
Deși au un cost inițial de achiziție mai mare, becurile LED economisesc însă bani pe termen lung, deoarece folosesc mai puțină energie pentru a funcționa și durează mult mai mult (până la 50.000 de ore de funcționare, spre deosebire de un bec „normal” cu circa 3.000 de ore de funcționare).
De asemenea, agenția susține că eliminarea becurilor cu incandescență, ineficiente, va aduce economii americanilor de aproape 3 miliarde de dolari anual și va reduce substanțial emisiile de dioxid de carbon pe un interval de 30 de ani.
În ciuda beneficiilor pe termen lung, criticii arată însă că decizia de a folosi sau nu becurile LED ar trebui să fie cetățenilor în sine, nu a guvernului.
„Bine că e DoE aici, suntem prea proști să facem calcule singuri”
Săptămâna trecută, o subcomisie a Camerei a discutat interdicția la o audiere determinată de un amendament denumit „Anularea alegerii consumatorilor: examinarea atacului de reglementare al administrației Biden asupra aparatelor electrocasnice ale americanilor”.
„Sunt fericit că Departamentul de Energie este aici, asigurându-se că putem economisi cu toții bani, deoarece suntem prea proști să ne dăm seama cum să o facem singuri”, a spus reprezentantul Brian Fitzpatrick, R-Penn.
Este adevărat, ședința din Cameră avea ca subiect principal un alt subiect – interzicerea sobelor/centralelor cu gaz.
Camera a adoptat în iulie un proiect de lege care interzice utilizarea acestora, în ciuda faptului că pentru moment, Comisia pentru Siguranța Produselor de Consum nu ia în considerare o asemenea interdicție.
„Aceste reglementări actualizate nu sunt o încercare de a interzice sau de a elimina aparate precum aragazul, becurile sau mașinile de spălat vase”, a spus reprezentantul democraților, Cori Bush.
Producătorii care încalcă interdicția s-ar putea confrunta cu o amendă maximă de 542 USD pentru fiecare bec „interzis” vândut.
La noi, becurile LED sunt obligatorii din 2018
Pe Bătrânul Continent, încă din iulie 2018, Comisia Europeană a interzis comercializarea de becuri cu halogen pentru uz casnic, iar din septembrie același an măsura este aplicată inclusiv în România.
Mai mult, becurile cu filament sunt interzise în UE încă din 2012.
Becuri „clasice” mai pot fi vândute doar către utilizatorii industriali, iar în magazin, aceste lămpi trebuie amplasate separat și marcate ca atare.
Respectarea interdicției este însă urmărită cu multă… larghețe de autorități, iar piețele sunt pline de becuri cu incandescență, la doi lei bucata, zice-se pentru uz industrial. Mai mult, importul de becuri cu filament și cu halogen nu este nici el interzis, produsele provenind din țări non-UE precum China, Rusia sau diverse țări asiatice.