Lecții de informatică pentru seniori vor fi organizate prin Direcția Generală de Asistență Socială, după cum informează Primarul Capitalei, Nicușor Dan, pe pagina sa de Facebook.
„Persoanele vârstnice care vor să învețe să utilizeze smartphone-ul, tableta, computerul și diverse aplicații utile online se pot înscrie la sesiunile de instruire digitală gratuite organizate de Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Asistență Socială”, scrie edilul Capitalei, pe pagina sa de Facebook.
Sesiunile se organizează lunar, marțea și joia, între orele 10:30 si 12:00, la sediul Centrului de zi pentru persoane vârstnice – Perla, situat în Șoseaua Ștefan cel Mare nr.1-3, (în blocul din spatele Restaurantului Perla), după cum mai adaugă Nicușor Dan, pe pagina sa de socializare.

Lecții de informatică: Centru nou pentru seniori, în Cartierul Militari
Centrul pentru Seniori „Iulia Hașdeu” a fost inaugurat pe 27 mai, în cartierul Militari. Clubul. Acesta dispune de o capacitate de peste 100 locuri. Este cel mai mare din Capitală, potrivit Primăriei Sectorului 6. Centrul cuprinde opt încăperi spațioase, o bucătărie, un cabinet de consiliere psihologică și un punct de prim ajutor. Acesta va fi supravegheat de un asistent medical care, la cerere, poate măsura tensiunea și glicemia vârstnicilor, oferindu-le sfaturi în funcție de rezultate.
Acesta este situat la adresa Șoseaua Virtuții nr. 3, în locul fostului sediu de Taxe și Impozite. Seniorii sectorului 6 îl pot vizita de luni până joi în intervalul 09:00 -16.00, respectiv vinerea, până la 14:00. Mai mult, aici vor fi organizate diverse activități recreative și de socializare, dar și ateliere de pictură, de fotografie, de teatru, cursuri de utilizare a calculatorului, vizionare de filme, șah sau table. Cel mai important, toate serviciile oferite în cadrul clubului sunt gratuite.
Spațiul a fost amenajat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 (DGASPC S6), ca urmare a solicitărilor venite din partea cetățenilor. În prezent, circa 570 de persoane sunt înscrise la cluburile seniorilor din sector: Clubul I.L. Caragiale (capacitate 100 de locuri pe zi), Bd. 1 Mai nr. 15; Clubul Mihail Sadoveanu (50 de locuri), Bd. Timișoara nr. 73, bl. C12, parter; Clubul Stela Popescu (50 de locuri), Calea Crângași nr. 42-47, parter.
Locuitorii Sectorului 6 se pot înscrie atât online, cât și fizic, la sediul clubului ales. Aceștia au nevoie de copii după actul de identitate și după talonul de pensie, precum și de o adeverință medicală.
Niciodată nu ești prea bătrân pentru lecții de informatică
În ultimii ani, odată cu tendința de digitalizare și creșterea rapidă a populației în vârstă din întreaga lume, atitudinile persoanelor în vârstă față de tehnologiile emergente au atras atenția cercetătorilor.
S-a constatat că atitudinile persoanelor în vârstă sunt influențate de caracteristicile lor personale, de factorii legați de tehnologie și de contextul social al adoptării tehnologiei, potrivit studiului „Older people’s attitudes towards emerging technologies: A systematic literature review”. De asemenea, adulții de vârstă mijlocie și cei mai în vârstă cred că bătrânețea începe mai târziu în viață decât o credeau semenii lor cu zeci de ani în urmă, potrivit unui studiu publicat de Asociația Americană de Psihologie.
„Speranța de viață a crescut. De asemenea, unele aspecte ale sănătății s-au îmbunătățit de-a lungul timpului, astfel încât oamenii de o anumită vârstă care erau considerați bătrâni în trecut ar putea să nu mai fie considerați bătrâni în zilele noastre”, spune autorul studiului, dr. Markus Wettstein, de la Universitatea Humboldt din Berlin. Cercetările viitoare ar trebui să examineze dacă tendința de „amânare” a bătrâneții continuă și să investigheze populații mai diverse din alte țări, inclusiv țări non-occidentale, pentru a înțelege modul în care percepțiile asupra îmbătrânirii variază în funcție de țară și cultură, potrivit cercetătorilor.

Lecții de informatică, necesare într-o lume care evoluează
Unii oameni cred că odată ce ajungi la o anumită vârstă, ești prea bătrân pentru a învăța multe lucruri. Dar noi cercetări arată că nu este cazul. De fapt, creierele oamenilor mai în vârstă pot fi mai bune în a face față unor provocări decât cele ale oamenilor mai tineri, după cum notează webmd.com.
Un studiu a analizat adulții cu vârste cuprinse între 58 și 86 de ani care au urmat trei până la cinci cursuri noi timp de 3 luni. Și-au crescut abilitățile mentale la nivelul oamenilor cu 30 de ani mai tineri după doar o lună și jumătate. Și, mai ales cei în vârstă s-au dovedit a fi dornici să urmeze lecții de informatică, pentru a se descurca într-o lume care evoluează.
Unii oameni cred că copiii și tinerii sunt mai capabili să învețe. Adevărul ar putea fi că copiii sunt doar puși într-o situație în care petrec mult timp învățând lucruri noi. Un sondaj de peste 40 de ani a constatat că 50% nu învață ceva nou în fiecare săptămână. Dacă adulții mai în vârstă se comportă ca niște copii, cel puțin în acest sens, ei sunt la fel de capabili să învețe, conform sursei menționate.
Majoritatea oamenilor în vârstă s-au axat pe tehnologie în pandemie
Nu în ultimul rând, un alt studiu internațional s-a axat pe adulți în vârstă, cu o vârstă medie de 72 de ani. Majoritatea respondenților știau cum să folosească tehnologia pentru a se conecta cu ceilalți. Iar puțin mai mult de jumătate dintre respondenți au raportat că, de la începutul pandemiei, au folosit tehnologia diferit pentru a se conecta cu ceilalți în timpul pandemiei. În plus, 55,9% dintre respondenți au raportat că au adoptat noi tehnologii de la începutul pandemiei.
Adulții în vârstă au raportat următoarele bariere cheie în calea utilizării tehnologiei: lipsa accesului (inclusiv probleme legate de finanțare, cunoștințe și vârstă); o lipsă de interes (inclusiv o preferință pentru telefoane și o lipsă generală de interes pentru computere); și bariere fizice (rezultate ale deficiențelor cognitive, accident vascular cerebral și artrită). Adulții în vârstă au raportat, de asemenea, următorii facilitatori: cunoștințe de tehnologii (din autopredare sau cursuri externe); dependența de alții (familie, prieteni și căutări generale pe internet); accesibilitatea tehnologiei (inclusiv medii adecvate, tehnologie ușor de utilizat și instrucțiuni clare); și motivația socială (toți ceilalți o fac).
Citiți și: Google acționează ilegal? Verdictul unui judecător din SUA